Medyada Suriyeli çocukların temsili: Hürriyet, Star ve Cumhuriyet Gazetesi haber örnekleri
The representation of the Syrian kids on the media: Cases of Hürriyet, Star and Cumhuriyet Newspapers
- Tez No: 569920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ULUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Sığınmacı Çocuklar, Göçmen, Mülteciler, Medyada Temsil, Migration, Syrian Refugee Children, Migrants, Refugees, Representation in the Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
2011 yılında meydana gelen Suriye'deki iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyeli sığınmacı ülkelerinden göç etmiştir. Türkiye de bu süreçte açık kapı politikası uygulayarak, sığınmacıları ülkeye kabul etmiş, her türlü maddi ve manevi destek sağlamıştır. Gelen sığınmacıların bir bölümü kamplara yerleştirilirken, diğer bir kısmı ise kamp dışında Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Göç sürecinde kuşkusuz en çok etkilenen kesim ise sığınmacı çocuklar olmuştur. Ailelerinin refakatiyle göç ettikleri ülkede göçün etkilerini sığınmacı çocuklar da yaşamışlardır. Gelişen bu süreçte sığınmacı çocuklar, ulusal ve uluslararası basında yaşadıklarıyla haber metinleri arasında yerlerini almışlardır. Bu çalışmayla Star, Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinin 2015 ve 2016 yıllarında çıkan haberlerinde Suriyeli sığınmacı çocukların nasıl temsil edildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda gazetelerin ideoloji ve politik anlayışlarının haber metinlerine yansıdığı fakat sığınmacı çocuklara yönelik olumsuz bir bakış açısına sahip olmadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to the civil war in Syria in 2011, millions of Syrian refugees had to emigrate from their countries. in Turkey, in this process by applying open-door policy, asylum seekers adopted country, has provided financial and moral support. Placing a portion of the Syrians came to the camp of refugees, while another part continued their life in different cities of Turkey outside the camps. In the process of migration, undoubtedly the most affected were the children of asylum seekers. In the country where they were accompanied by their families, refugee children experienced the effects of migration. In this process, asylum-seeker children have taken their places among the news texts with their experiences in national and international press. In this study, it is tried to reveal how Syrian refugee children are represented in the news of Star, Hürriyet and Cumhuriyet newspapers in 2015 and 2016. As a result of the study, it was seen that the ideology and political approaches of the newspapers were reflected in the news texts but did not have a negative perspective towards asylum seekers.