Konya'da belediye hizmetleri ve belediye başkanları (1940-1960)
Municipal services and mayors in Konya (1940-1960)
  1. Tez No: 569956
  2. Yazar: ABDULLAH VAHDİ ALANYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Muhlis Koner, Muhsin Faik Dündar, Rüştü Özal, Nafiz Tahralı, Sıtkı Bilgin, Cemil Keleşoğlu, Municipality Muhlis Koner, Muhsin Faik Dündar, Rüştü Özal, Nafiz Tahralı, Sıtkı Bilgin, Cemil Keleşoğlu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Belediye; bir şehrin umumi işleri ve sair ihtiyaçlarına bakan idare olarak tanımlanır. Osmanlı Devleti zamanında şehirlerde İhtisap Ağalığı kuruluncaya kadar belediye işleri her ne kadar kadıların vazifeleri içindeyse de, belediyeleri diğer bir görevi olan imar işleri valilerin görevleri arasındaydı.1826 yılında İhtisap Nezareti'nin kurulmasıyla bu görevler şehirlerde İhtisap Ağaları'na verilmiştir. Konya'da ilk Belediye Teşkilatı 1868 yılında kurulmuştur. 1940-1960 tarihleri arasında Dr. Muhsin Faik Dündar, M. Muhlis Koner, Samet Kuzucu, Rüştü Özal, İbrahim Aşçıgil, Nafiz Tahralı, Cemil Keleşoğlu ve Sıtkı Bilgin Belediye Başkanlığı görevini yapmışlardır. Dr. Muhsin Faik Dündar (1938-1946) döneminde, Konya Belediyesi; halkın temel gıda maddesi ihtiyaçlarının giderilmeye çalışılması, fiyat artışları kontrollerinin yapılması, belediyecilik adına kalıcı bir eser olarak da şehir imar planının hazırlanması gösterilebilir. Muhlis Koner (1946-1950) döneminde; şehrin temel sorunlarından elektrik sorunu çözülmeye çalışılmıştır. Muhlis Koner, bu problemi çözmek için dizel elektrik motorları kurdurmuş olup, şehrin elektrik sorunu çözüme kavuşturulmuştur. Samet Kuzucu (1950-1950)döneminde, yarım kalan işler devam ettirilmiştir. Rüştü Özal döneminde (1950-1954) şehrin imar faaliyetlerine büyük hız verilir. Konya, yollarıyla, ulaşımıyla, yeni caddeleriyle, aydınlatmalarıyla modern bir şehir kimliği kazanmaya başlamıştır. İbrahim Aşçıgil döneminde de yarım kalan işler devam ettirilmiştir. Nafiz Tahralı döneminde (1955-1957); yeni bir belediye binasının yapılması için çalışmalar başlatılır, fiyat artışlarını engellemek için çalışmalar yapılır, İşçi Sigorta Kurumu ile anlaşmalar yapılarak hal binası, sinema, hastane gibi eserlerin Konya'ya kazandırılması için çalışmalar yapılmıştır. Konya Valisi Cemil Keleşoğlu, Belediye Başkanı belirlenene kadar vekaleten bu görevde bulunmuştur. Sıtkı Bilgin döneminde (1958-1960); şehrin temel sorunlarından olan ulaşım, su, Göksu Santrali'nin tamamlanması gibi konularda çalışmalar yapılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin son dönemiyle (1940-1950), Demokrat Parti dönemini (1950-1960) mukayese etmeye çalıştığımız bu çalışmada, Konya'nın, Demokrat Parti döneminde daha fazla hizmet aldığı tespit edilmiştir. Bu farklılığın yaşanmasında; Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların ve hükümetin belediyelere sağladığı maddi desteğin büyük payının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipality; is defined as the administration that handles the general affairs and other needs of a city. Although the municipal affairs were in the duties of the kadis until the establishment of the residency in the cities during the Ottoman Empire, the municipalities were among the duties of the governors, another task of which was given to the Governors in 1826 with the establishment of the residency ministry. The first Municipality of Konya was established in 1868. Between 1940-1960 Muhsin Faik Dündar, M. Muhlis Koner, Samet Kuzucu, Rüştü Özal, İbrahim Aşçıgil, Nafiz Tahralı, Cemil Keleşoğlu and Sıtkı Bilgin were the mayors. During the period of Dr. Muhsin Faik Dündar (1938-1946), Konya Municipality; Trying to meet the basic food needs of the people, checking price increases, preparing a city zoning plan as a permanent work on behalf of the municipality. During the period of Muhlis Koner (1946-1950); The problem of electricity, one of the main problems of the city, was tried to be solved. To solve this problem, Muhlis Koner installed diesel electric motors and solved the city's electricity problem. During the period of Samet Kuzucu (1950-1950), unfinished works were continued. During the period of Rustu Ozal (1950-1954), great speed is given to the zoning activities of the city. Konya has started to gain a modern city identity with its roads, transportation, new streets and lighting. During the reign of İbrahim Aşçıgil, unfinished works were continued. During the period of Nafiz Tahralı (1955-1957); a new municipality building was initiated, efforts were made to prevent price increases, agreements were made with the Labor Insurance Institution and works were made to bring works such as state building, cinema and hospital to Konya. Konya Governor Cemil Keleşoğlu held this duty by proxy until the Mayor was appointed. During the period of Sıtkı Bilgin (1958-1960); The main problems of the city are transportation, water, and the completion of the Göksu Power Plant. In this study, we try to compare the last period of the Republican People's Party (1940-1950) and of the Democratic Party (1950-1960), and it was found that Konya received more service during the Democratic Party. In experiencing this difference; Economic conditions in Turkey and the government's financial support provided to municipalities where the major share was determined.