Sivasta kadın istihdam sorunları: Logit model uygulaması
Women employment issues in Sivas: Logit model application
  1. Tez No: 569986
  2. Yazar: ADEM ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞENGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın istihdamı, Kadın istihdamının tarihsel süreci, Kadın istihdamı sorunları, Lojistik Regresyon, Women Employment, Historical Process of Women Employment, Issues of Women Employment, Logistic Regression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Küreselleşen Dünya'da gelişen teknoloji insan gücüne olan ihtiyacın azalması ile birlikte kadınlar işgücü piyasasında kendilerine daha çok yer bulmaya başlamışlardır. Eğitimin düzeyinin artması, yeni istihdam alanlarının oluşturulması özellikle de yasal zorunluluklar ile kadınların işgücü piyasasında sayısının artması hedeflenmiştir. Çalışma hayatına katılan kadın erkek işgücüne katılmasına kıyasla daha düşük ücretlerde ve daha düşük pozisyonlarda çalışmaya başlamıştır. Kadınların erkeklere göre güç olarak daha zayıf olduklarından kadın işgücü piyasasında birçok problemle karşılaşmışlardır, bunlardan bazıları iş yerinde adaletsizlik, işten atılma, işe geç alınma, çalışan annelerin çocuklarını nereye bırakacağı sorunu, evli kadınların ailesine zaman ayıramaması gibi sorunlarla yüz yüze kalmıştır. Bu çalışmadaki tezimiz Sivas örneğinde kadınların istihdamını etkileyen faktörlerin ve istihdam önündeki engellerin yapılan anket çalışması ve lojistik regresyon yöntemleri ile ortaya konulabileceğidir. Sorunları azaltmak veya tamamen kaldırmak için ülkemizde ve dünyada birçok hukuki düzenlemeler yapılmış, kadın istihdamını artıracak politikalar geliştirilmiştir. Bu çalışmada uluslararası ve ulusal işgücü piyasasında kadının yeri, kadının işgücü piyasasına nasıl katılacağı ve çalışma hayatında hangi sorunlarla uğraşmak zorunda kaldığıdır. Bu sorunlar Sivas ilinde çalışan veya çalışmayan kadınlar üzerinde analiz edilmiştir. Çalışmada yapılan anket analizine göre kadının çalışma hayatına girmesinde veya sürdürmesinde en önemli etkenlerden bir tanesi kadının eğitim durumudur. Yapılan araştırmada kadının eğitim oranı ne kadar artarsa işgücüne katılma oranında o kadar artmaktadır. Kadının istihdam edilmesindeki en önemli sorunlarından biriside medeni durumudur. Verilere göre kadının evli ve çocuk sahibi olması kadının iş gücüne katılmasını bir o kadar zorlaştırmaktadır. Kadın istihdamını olumlu yönde etkileyen faktörler ise bilgisayar bilgisi, yabancı dil bilmesi, mesleki sertifika sahibi olması gibi nedenler gösterilebilir. Daha önce bir işte çalışan veya çalışmakta olan kadınların büyük bir kısmı kadın istihdamına olumlu yönde bakmaktadır. Yapılan araştırmada Sivas'taki kadın istihdamının istenilen düzeyde olmadığı gözlemlenmiştir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi kadınlara yönelik iş gücünü artırmaya yönelik teşvik çalışmalarının sayısının çok az olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world, women have been able to find better position in labor market with the reduction of need for human power along with developing technology. It is aimed to increase the number of women in the labor market through increasing the level of education, creating new employment areas, and especially through legal obligations. Compared to the participation of men in the workforce, women who start to work in the labor force are offered with not only lower wages but lower positions. As women are weaker than men, they have faced many problems in the women's labor market, some of which are; injustice at work, dismissal, late hiring, the question of where to leave children and inability to spend enough time with family. In this study our thesis is to investigate the factors affecting the employment of women and the barriers to employ in the case of Sivas by using surveys and logistic regression methods. In order to reduce or eliminate the problems completely, many legal arrangements have been made both in our country and in the world and also policies which will increase female employment have been developed. This study investigates the place of women in the international and national labor market, how women will participate in the labor market and what problems they have to deal with in working life. These problems have been analyzed on women working or not working in Sivas. According to the survey analysis of the study, one of the most important factors for women to enter or sustain working life is the educational status of women. The research conducted shows that the higher the education rate of women is, the more the participation rate increases in labor force. Another important problem in the employment of women is her marital status. According to the data, if a woman is married with children, it is much more difficult for a her to enter in the labor force. Some of the factors that positively affect women's employment include basic computer skills, foreign language skills, and having a vocational certificate. A large proportion of women who have previously worked or still work have a positive attitude on women's employment. In this research we observe that the employment of women in Sivas is not at the desired level. One of the most important reasons for this is the lack of the number of incentives to increase the women participation in the workforce.