Kullanılan ve kullanılmayan deri ayakkabılardan patojen mantar izolasyonu
Pathogen fungal insulation from used and unused leather shoes
  1. Tez No: 570126
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN ORAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN TANIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pathogenic fungi, Dermatophytes, Fungus detection in Leather Shoes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, ayakkabı yapımında kullanılacak olan deriden Gaziantep merkez ilçesi Şehitkâmil GATEM'de bulunan Ayakkabıcılar Sitesi'nde önceden izin almak koşuluyla 10 farklı ayakkabı imalat merkezinden toplamda 100 adet örnek kesit yöntemi ile parça alınarak petri kaplarına konulmuştur. Petri kaplarındaki bu örnekler Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Mikrobiyoloji Çalışma Laboratuvarına getirilmiştir. 100 adet örnek önceden hazırlanan fizyolojik su (izotonik tuz çözeltisi) dolu deney tüplerine konulmuştur. Çalışmamızın ikinci aşaması kullanılmakta olan deri ayakkabılardan 100 adet örnek alınmıştır. Bu örnekler Gaziantep merkez ilçelerinde bulunan camilerden, üniversite öğrenci yurtlarından, alışveriş merkezlerinden, kahvehanelerden ve rastgele ergin bir kitlenin deri ayakkabılarından sürüntü ve kesit alma yöntemleri kullanılarak alınmıştır. Örnekler önceden deney tüplerinde steril olarak hazırlanan izotonik tuz çözeltisine kontemine olmayacak şekilde yerleştirip Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Mikrobiyoloji Çalışma Laboratuvarına getirilmiştir. 200 adet çalışma örneği SDA (Sabouraud %4 Dextrose Agar) ve SGA (Sabouraud %2 Glucose Agar) besiyerilerine inokülasyonu yapılmıştır. İnokülasyonu yapılan örnekler etüvde 26 0C ve 37 0C'de inkübasyona bırakılmıştır. Örnekler düzenli aralılarla kontrol edilmiş olup 3-4 hafta aralığında üremeleri takip edilmiştir. Üremesi olmayan örnekler tekrar inokülasyonu yapılmıştır. Üremesi olan örneklerden maya görünümlü olanlar CMA (Corn Meal Agar) ve kadifemsi görünümdekiler (küflere benzeyenler) PDA (Potato Dextrose Agar)'a inokülasyonu yapılmıştır. Yapılan mikrobiyolojik identifikasyon sonuçlarına göre ayakkabı imalat merkezlerinden alınan 100 örnekten 15 tanesinde (%15),toplamda 16 adet patojen mantar izole edilmiştir. Kullanılmakta olan deri ayakkabılardan alınan 100 örnekten 35 tanesinde (%35),toplamda 40 adet patojen mantar izole edilmiştir. Anahtar Kelime: Patojen mantar, Dermatofitler, Deri Ayakkabıda Mantar Tespiti.
Özet (Çeviri)
In this study, via having permissions, a total of 100 samples are taken by taking part by section method from 10 different shoe manufacturing in the Shoemakers Site that is located in GATEM-Şehitkamil which is the central district of Gaziantep city. Subsequently, these parts are put in petri containers and taken to Microbiology Laboratory of Faculty of Science and Literature, Kahramanmaras Sutcu Imam University. These 100 examples are put in the pre-prepared test tubes that are full of physiological water (isotonic salt solution). In the second phase of our study, 100 samples were taken from the used leather shoes. These examples are taken from Mosques, University student dormitories, shopping malls, coffee houses and a random adult's leather shoes using swab and sectioning methods. Examples are put in test tubes that are prepared sterile with isotonic salt solution without contaminating and taken to Microbiology Laboratory of Faculty of Science and Literature, Kahramanmaras Sutcu Imam University. 200 working examples are inoculated to SDA (Sabouraud% 4 Dextrose Agar) and SGA (Sabouraud% 2 Glucose Agar) broth medium. Those inoculated examples are allowed to incubate at 26 and 37 degrees Celsius. The examples are regularly checked and the reproduction of them was followed at 3-4 weeks intervals. On the other hand, nonimmunized products were re-inoculated. From the non-immunized products, ferment looking CMR (Corn Meal Agar) and velvet appearance (Those who resemble mold) ones are inoculated with PDA (Potato Dextrose Agar). According to the microbiological identification results, 16 pathogenic fungi were isolated from 15 (15%), out of 100 samples that are taken from shoe manufacturing centers. Furthermore, 40 pathogenic fungi were isolated from 35 (35%), out of 100 used leather shoes.