Maraş tarhanasında organoklorlu pestisit varlığı
The presence of organochlorinated pesticites in Maraş tarhana
- Tez No: 570167
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fermente tahıl, fonksiyonel gıda, Maraş tarhanası, organoklorlu pestisit, Fermented cereal, functional food, Maras tarhana, organochlorine pesticide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Maraş tarhanası yüksek besin değerine sahip tahıl esaslı fermente, fonksiyonel ve geleneksel bir üründür. Dulkadiroğlu Beyliğinden beri yapılan kışlık bir zahiredir. Kabuğu soyulmuş buğdayın (dövme) pilav şeklinde pişirilip soğumasından sonra, yoğurtla karıştırılıp, kekik ilavesiyle çığ üzerine serilerek kurtulmaktadır. Geleneksel Maraş tarhanası firik (tarhananın tam olarak kurumadan önceki hali), cips ve çorba halinde tüketilmektedir. Bu çalışmada Kahramanmaraş tarhanasında organoklorlu pestisit varlığı kalitatif ve kantitatif olarak saptanmıştır. Analizler Kahramanmaraş piyasasında üretilen 15 farklı işletmeye ait tarhana örnekleri ile 3 paralel yapılmıştır. Quechers yöntemiyle tarhanadaki pestisit kalıntısı LC–MS/MS ve GC-MS cihazları ile tespit edilmiştir. Araştırmada kullandığımız tarhana örneklerinde organoklorlu pestisitlerden aldrin, dieldrin, heptachlor, DDT, endosülfan ve endrin Türk Gıda Kodeksi maksimum residual limitlerinin (MRLs, altında belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi MRL değerleri şu şekildedir (mg/kg): Süt için; Endrin (0,0008), DDT (0,04), Aldrin (0,006), Dieldrin(0,006), Heptachlor (0,004), Endosulfan (0,05), Buğday için; Endrin (0,01), DDT (0,05), Aldrin (0,01), Dieldrin (0,01), Heptachlor (0,01), Endosulfan (0,05), Kekik için; Endrin (0,01), DDT (0,05), Aldrin (0,01), Dieldrin(0,01), Heptachlor (0,01), Endosulfan (0,01).
Özet (Çeviri)
Maraş tarhanası is a functional and traditional product with high nutritional value. It is a winter food made since Dulkadiroğlu principality. After the peeled wheat is cooked and mixed with yogurt and thyme and scattered on the çığ. Traditional Maraş tarhana is consumed as firik (before the complete drying of the tarhana), chips and soup. In this study, the presence of organochlorine pesticides in the Kahramanmaraş tarhana was determined as qualitative and quantitative. The analyzes were carried out in 3 parallels of the tarhana samples of 15 different brands produced in the Kahramanmaraş. The Quechers method was used to detect pesticide residues in the tarhana by LC-MS / MS and GC-MS instruments. In the tarhana samples, organochlorine pesticides as aldrin, dieldrin, heptachlor, DDT, endosulfan and endrin were determined under the maximum residual limits (MRLs) that illustrated in Turkish Alimentarus Codex. Turkish Food Codex MRL values are as follows (mg/kg): For milk; Endrin (0.0008), DDT (0.04), Aldrin (0.006), Dieldrin(0.006), Heptachlor (0.004), Endosulfan (0.05), for wheat; Endrin (0.01), DDT (0.05), Aldrin (0.01), Dieldrin (0.01), Heptachlor (0.01), Endosulfan (0.05), for thyme; Endrin (0.01), DDT (0.05), Aldrin (0.01), Dieldrin(0.01), Heptachlor (0.01), Endosulfan (0.01).