Artvin Yusufeli bölgesindeki pirinç kabuğu külünün betonda bağlayıcılık özelliğinin araştırılması
Investigation of binding properties in concrete of rice husk ash in Artvin Yusufeli region
- Tez No: 570184
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pirinç kabuğu külü, çimento, beton, Rice husk ash, cement, concrete
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yapılan bu tez çalıĢmasında pirinç kabuğu külü %0 (referans), %5, %10 ve %15 oranlarında çimento ile ikame edilerek su/çimento oranı 0,53 olan C25/30 sınıfı dört farklı beton üretimi yapılmıĢtır. Elde edilen taze betonların birim ağırlık ve iĢlenebilirlikleri ölçülerek, küp ve kiriĢ kalıplara dökülmüĢtür. 28 gün sonunda kiriĢ numuneler üzerinde eğilme dayanımı deneyi, 7, 28 ve 90. günlerde ise küp numuneler üzerinde birim ağırlık, ultrases geçiĢ hızı, su emme, schmidt çekici ve basınç dayanımı deneyleri gerçekleĢtirilmiĢtir. Elde edilen sonuçlara göre tüm beton örneklerinin hedef basınç dayanımını sağladığı görülmüĢtür. Dayanım ve durabilite özelliklerini geliĢtiren optimum pirinç kabuğu külü ikame oranının ise %5 olduğu tespit edilmiĢtir. Beton özelliklerini iyileĢtirmesi, çimentodan tasarruf sağlaması ve çevre kirliliğini azaltması bakımından yöresel pirinç kabuğu külünün beton imalatlarında kullanımının uygun olacağı kanısına varılmıĢtır. 2019, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, rice husk ash is substituted with 0% (reference), 5%, 10%, 15% cement and four different types of C25/30 concrete were produced with water/cement ratio of 0,53. Unit weight and slump amount of fresh concrete was determined and concrete was poured into cube and prismatic molds. Flexural strength was performed on 28th day on prismatic samples. Unit weight, ultrasonic pulse velocity, water absorption, schmidt hammer and compressive strength tests were performed on cube samples on 7th, 28th and 90th days. As a result, all concrete types provide target compressive strength in concrete class C25/30. It was found that the optimum rice husk ash substitution rate which improves the strength and durability properties was %5. It is concluded that regional rice husk ash will be suitable for use in concrete manufacturing. Because the use of regional rice husk ash ash improves concrete properties, saves cement and reduces environmental pollution. 2019, 81 pages