İşletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin rekabet gücüne yansıması: Hizmet sektöründe bir inceleme
Reflection of institutional social responsibility projects to businesses competitiveness: An investigation in the service sector
  1. Tez No: 570192
  2. Yazar: EBRU ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kurumsal sosyal sorumluluk, rekabet, özel işletmeler, hizmet sektörü, corporate social responsibility, competition, private enterprises, service sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk kavramının kar amaçlı çalışan işletmelerin rekabet stratejilerinde olumlu bir katkısının olup olmadığı sorgulanmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri son yüzyılda ortaya çıkmış ve özellikle gelişmiş ülkelerde geniş kullanım alanları bulmuştur. Bu uygulamaları açıklayabilmek için farklı modeller geliştirilmiştir. Ana tema olarak bu modeller, işletmelerin ekonomik, hukuki, ahlaki ve hayırseverlik sorumlulukları konusunda açıklamalar getirmişlerdir. Bu sorumluluk çeşitlerinin hangisinin ne oranda önceliğe sahip olacağını belirleyen farklılıklara göre modellerde değişiklikler meydana gelmektedir. Çalışma, modellerdeki farklılıkları ve farklılaşmanın nedenlerini ortaya koymuştur. Bu vesileyle ülkemizde uygulanabilecek kurumsal sosyal sorumluluk uygulamaları için bir şablon oluşturulması hedeflenmiştir. Ülkemizdeki durumu ortaya çıkarmak için nitel bir araştırma metodu kullanılarak, oluşturulan bir örneklem grubuyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler ışığında ülkemizde klasik kurumsal sosyal sorumluluk modelinin kullanıldığı anlaşılmıştır. Görüşmeler sonucunda kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin rekabet stratejilerinden birisi olarak kullanılabileceği çıktısına ulaşılmıştır. Son bölümde bu sosyal sorumluluk çalışmalarının daha verimli ve sürdürülebilir hale getirilebilmesi için öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is questioned whether the concept of corporate social responsibility has a positive contribution to the competitive strategies of the enterprises running for profit. Corporate social responsibility projects have emerged in the latest century and have explored wide areas of use, especially in developed countries. Different models have been developed to explain these applications. As a main theme, these models provided explanations about economic, legal, moral and philanthropic responsibilities of enterprises. Changes occur in the models according to the differences that determine the extent to which of these types of responsibilities will be prioritized. The study revealed the differences in the models and the reasons for those differentiations. On this occasion, it is targeted to create a template for corporate social responsibility practices that can be applied in Turkey. In order to reveal the situation in our country, a qualitative research method was used and interviews were conducted with a sample group. In the light of the data obtained from the interviews, it was understood that the classic corporate social responsibility model was used in our country. As a result of the interviews, it was found out that corporate social responsibility projects can be used as one of the competitive strategies. In the last section, recommendations are made to make these social responsibility activities more efficient and sustainable.