İzmir'in işgalinden Mudanya Mütartekesi'ne kadar Batı cephesindeki siyasi ve askeri olaylar
The political and militarty matters in the western front from the occupation of İzmir till the armistice of Mudanya
  1. Tez No: 570227
  2. Yazar: SERKAN ÇOMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti, Millî Mücadele, Kuva–yı Milliye, Mondros Mütarekesi, Düzenli Ordu, Batı Cephesi. 2019, 200 sayfa, Turkish Republic, National War of Independence, Turkish Revolutionaries, Montrose Armistice Agreement, Regular Army, West Frontier
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasıyla, Osmanlı Devleti'nin başta başkenti İstanbul olmak üzere uç bölgeleri işgal tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Paris Barış Konferansı'nda alınan kararla birlikte İzmir Yunanlılar tarafından fiili olarak işgal edilmiştir. Bu işgal yurtta büyük bir yankıya sebep olmuş ve geçici olacağı ifade edilen işgallerin kalıcı olduğu anlaşılmıştır. Çalışmanın amacı da İzmir'in işgal edilmesiyle birlikte başlayan milli uyanışın nasıl silahlı mücadeleye dönüşerek, siyasi ve askeri bir nitelik kazandığını anlatmaktır. İşgallerin yaygınlaşmasıyla birlikte yerel mukavemet girişimlerinin örgütlü bir niteliğe kavuşmasıyla Kuva–yı Milliye vücut bulmuştur. Kuva–yı Milliye terhis edilen askerlerden, gönüllülerden, eşkıya ve çetelerden oluşmuş milli mukavemet örgütüdür. Osmanlı Devleti ordusunun terhis edilmesiyle birlikte düzenli ordunun kurulmasına kadar geçen sürede işgallerin yavaşlamasını sağlamıştır. Çalışmanın kapsamı da bu doğrultuda belirlenmiştir. Yerel nitelikte olup düzenli işgal ordularına karşı mukavemet gösteren Kuva–yı Milliye, işgallerin artmasıyla birlikte özellikle Batı Anadolu bölgesinde yoğun faaliyet göstermiştir. Kuva–yı Milliye'nin hem ihtiyaçlarının karşılanması hem de stratejisinin belirlenmesi için Batı Anadolu'da kongreler toplanmıştır. Kongreler, Kuva–yı Milliye faaliyetlerinin düzenlenmesinde ve denetlenmesinde etkili olmuştur. Kuva–yı Milliye'nin işgallere karşı mukavemet göstermesinin yanında, işgalleri tam olarak durduramasa da düzenli ordu kurulana kadar zaman kazandırmıştır. Kuva–yı Milliye hareketinin yer yer amacında sapmış olması, mukavemetlerin en başından beri düzenli ordulara karşı gösteriliyor olması ve özellikle Batı Anadolu'da Yunan kuvvetlerinin ilerlemesi düzenli ordu ihtiyacını daha fazla açığa çıkartmıştır. Büyük Millet Meclisi'nin de açılmasıyla birlikte düzenli ordu girişimleri başlamış ve Kuva–yı Milliye dağıtılmıştır. Düzenli ordu, ilk başarısını İnönü Savaşlarıyla Batı Anadolu'da kazanmıştır. Büyük Taarruz'da elde edilen zaferle işgallere son vermiş, İtilaf Devletleri'nin Mudanya Mütarekesi'ni imzalanması mecbur bırakmıştır. Batı Anadolu'da elde edilen zaferler, kurtuluşun gerçekleşmesinde, işgallerin son bulmasında, düzenli ordu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yurtta ve dünyada kabul görmesinde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ottomon Empire was faced with the danger of occupation the end regions notably capital city Istanbul with the signing of the Armistice after the First World War. Izmir was actually accupied by Greeks with the decision taken at the Paris Peace Conference. This occupation created a tremendous impression in the country and it is understood that the occupations that are said to be temporary are actually permanent. The aim of the study is to understand that the national awakening which started with the occupation of Izmir, transformed into an armed struggle and gain a political and military qualification. Kuva-yı Milliye (The National Force) came into existence with the local resistance initiatives, which were reached a organizational quality after occupations became widespread. Kuva-yı Milliye is a national resistance organisation, which includes ex- servicemen, volunteers, brigands and gangs. It provided a retardation with elapsed time between the muster out of army of ottomon empire and the setting up of regular army. The scope of study determineted in this direction. National Force which are regional and withstood regular occupation forces, were more active in West Anatolia escpacially after progress of the occupation. In the West Anatolia, congresses were orginized to determine and provide needs of the National Force. These congresses were efficient in organizations and inspections of activities of the National Force. Allthough the National Force couldn't stop completely occupations, they withstood occupation forces and gained time until building of the regular turkish army. After the deviation of the National Force from its target and espacially after the progress of occupation of Greece in the West Anatolia the building of the regular turkish army came into prominence more than ever. The building process of the regular turkish army started with the opening of the Grand National Assembly and the National Force was disbanded. The organised army gained its first success in Western Anatolia with the“Battle of Inonu”. By the victory of the great assault, invasion was stopped and the entente powers were forced to sign the Mudanya armictice. Victories obtained in Western Anatolia had a leading role in bringing the salvation, an end to the invasion and acceptance to the“Organised Arm”and The Republic of Turkey.