Van kent örneğinde kadın istihdamına yönelik çalışmalar ve kente etkisi
Studies on women employment and its effect in Van urban sample
- Tez No: 570266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN YARALI AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Van, Women, Employment, Migration, Labor Quantity of Page: 145
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmasında kadının kent yaşamındaki yeri, kentin oluşumu ile kadının modern öncesi ve modern sonrası dönemlerinin bilgileri aktarılmıştır. Kentte toplumsal farklılıklarla birlikte kamusal alan, kadının kamusal alandaki görünürlüğü ve ataerkillik incelenmiştir. Göç etkisi ele alınarak, Van kent özelinde kadın istihdamına olan etkisi, kadının işgücüne katılımı ve yasal düzenlemeler aktarılmıştır. Genel anlamda yerel yönetim birimleri, bağımsız kuruluşlar ve merkezi yönetime bağlı kurumlar istihdam ve kent çalışmalarını etkileyen paydaşlardır. Van kenti özelinde bu paydaşlardan valilik, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, Avrupa birliğine bağlı projelerin yönetildiği bağımsız kuruluşlarla yapılandırılmamış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler ve literatür taraması sonrasında elde edilen bilgilerle araştırmanın amacı olan; Van'da kadın istihdamına yönelik çalışmalar ve kente etkisi ortaya konulmuştur. İstihdam ve gelişmişlik düzeyi kentlerin gerçek anlamda oluşumunu tamamlanmasını sağlamaktadır. İnsan ihtiyaçlarının sınır tanımaması, Sanayi Devrimi, kitlesel göçler ve kırsal alanın bu dönüşümler karşısında yetersizliği insanları büyük yerleşim yeri olan kentlere yönlendirmiştir. Göçle birlikte kadının yeri ve kadın emeği bu yeni üretim alanlarında ücrete tabi olmaya başlamıştır. Göçler Van ilinde de kentlerde ücretli kadın emeğini görünür kılmıştır. Bu durum kenti dönüştürme açısından son derece önemlidir. Kentlileşme olgusunu ve sürecini oluşturacak en önemli bileşen kadın emeğinin görünür olmasıdır. Uygulanacak pozitif bir ayırımla kadın emeğinin istihdama katılması, yönetimin tüm bileşenleri ile kadını kent hayatına entegre etmesi, Van ilinin kalkınmasını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler : Van, Kadın, İstihdam, Göç, Emek. Sayfa Sayısı : 145 Tez Danışmanı : Dr. Öğr. Üyesi Aysun YARALI AKKAYA
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of female participation in employment on urbanization was investigated. The place of women in urban life, the formation of the city and the pre-modern and post-modern periods of women's data are transferred. The public sphere, social visibility and patriarchy of women in the public sphere are examined with social differences in the city. By considering the immigration effect, the impact on women's employment in the city of Van, the participation of women in the labor force and legal regulations were explained. In general terms, local government units, independent institutions and institutions bounded to central government are the stakeholders that affect employment and urban studies. Unconfigured interviews were conducted with the governors, municipalities, non-governmental organizations, and independent organizations where the projects connected to the European Union were managed among these stakeholders. After these interviews and literature review; within the aim of this research, studies on women's employment in Van and its impact on the city have been revealed. The level of employment and development ensures the realization of cities. The limitless human needs, The Industrial Revolution, the mass migration and the inadequacy of the rural area in the face of these transformations have led people to cities with large settlements. With migration, women's place and women's labor began to be subject to wages in these new production areas. The migrations made the paid women's labor became visible in the cities of Van. This situation is extremely important in terms of transforming the city. The most important component that will form the phenomenon and process of urbanization is the visibility of women's labor. With a positive distinction to be applied, the participation of women's labor in employment, the integration of women with all components of the administration into the urban life will provide the development of Van and social gender equality.