Soğuk savaş sonrası Türkiye ve İran'ın Güney Kafkasya politikaları
After the cold war Turkey Iran's South caucasus policy
  1. Tez No: 570347
  2. Yazar: BUKET YEMEN KADİMOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELDA ONGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Kafkasya, Türkiye, İran, Dış Politika, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Rusya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezin amacı, Soğuk Savaştan sonra Güney Kafkasya bölgesinde önemli birer aktör olan Türkiye ve İran'ın bölgedeki politikalarını incelemektir. Sovyetler Birliğinin ortadan kalkması ile birlikte bu bölgede Türkiye ve İran etkili politikalar izlemeye başlamıştır. Güney Kafkasya bölgesi etnik, dil, din açısından dünyanın en karmaşık bölgelerinden biridir. Ek olarak bölgenin coğrafi konumu, stratejik önemi ve zengin enerji kaynakları günümüz güç mücadelelerinin bu bölgede yaşanmasına neden olmuştur. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile bu coğrafya küresel siyasetinin odak noktası olmuş ve uzun yıllar sonra tekrar dış dünyaya açılmıştır. Hem Türkiye'nin hem de İran'ın bu coğrafya ile sınırı bulunmaktadır. Ayrıca her iki ülke de bu coğrafyada bulunan devletlerle kültürel, ekonomik ve siyasi bağlara sahiptir. Azerbaycan ile Türkiye'nin ortak kültürel bağa sahip olması, İran içerisinde Azeri nüfusu barındırması, Ermenistan'ın dezavantajlı coğrafi konumuna rağmen bölgede etkili olmak istemesi, Gürcistan'da süregelen iç karmaşalarının bölge devletlerini etkilemesi, Hazar'ın zengin enerji kaynakları; bu bölgede Türkiye ve İran'ın politikalarını şekillendiren sebeplerden bir kaçıdır. Bu yüzden Güney Kafkasya bölgesi, Türkiye ve İran'ın güvenliği ve çıkarları açısından büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Kadimoğulları, Buket Yemen.After the Cold War Turkey Iran's South Caucasus Policy. Master Thesis, Ankara, 2019. Thesis is aimed to analyze the Turkey and Iran policies after the Cold War in South Caucasus. With the disappearance of the Soviet Union, Turkey and Iran has started to effective policies in this region. The South Caucasus region is one of the most complex regions in the world because of ethnicity, language and religion. In addition, the geographic location, strategic importance and rich energy resources of the region have led to today's power struggles in this region.With the collapse of the Soviet Union, this geography became the important point of global politics and it was reopened to the outside world. Turkey and Iran have border with this geography.Also, both countries have cultural, economic and political ties with the states in this geography.Azerbaijan and Turkey share a common cultural bonds,Iran have population of Azerbaijanis,Armenia's wish to become effective in the region despite the disadvantageous geographical location,Georgia have lots of chaosand this chaos influence the states in this region, the rich energy resources of the Caspian Sea; In this region, Turkey and Iran are just a few of the reasons that shape their policies.That's why the South Caucasus region, Turkey and has a great importance for the security and interests of Iran. Key Word: South Caucasus, Turkey, Iran, Foreign Policy,Azerbaijan, Armenia, Georgia, Russia.