Hadis literatüründe ma'rûf kavramı-Sahîh-i Buhârî örneği
The term 'ma'rûf' in hadith literature – the example of Sahih Bukhari
- Tez No: 570401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSETTİN KIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sahîh-i Buhârî, ma'rûf, İslâm, Kur'ân, hadis, câhiliye, gelenek, örf. KASTAMONU-2019, Sahih Bukhari, maruf, Islam, The Koran, hadith, Pre-islamic age of ignorance, tradition, custom KASTAMONU-2019
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, ma'rûf kavramı üzerinde yapılan bir literatür taramasıdır. Bu bağlamda Sahîh-i Buhârî'de yer alan Hz. Peygamber'in (s.a.v) hadisleri ve hadislerde geçen ma'rûfun ne anlama geldiği anlaşılmaya çalışıldı. Birinci bölümde İmam Buhârî'nin hayatı ile ilgili bilgi verildikten sonra, eseri el-Câmiu's-Sahîh hakkında inceleme yapıldı. Ayrıca bu bölümde ma'rûfun kavramsal çerçevesi çizildi. Kur'ân-ı Kerîm'de Hadis Usûlünde ve Fıkıh'ta ma'rûfun kullanımı araştırıldı. İkinci ve asıl bölümde ise Sahîh-i Buhârî'de yer alan Hz. Peygamber'in (s.a.v) hadisleri incelendi. Bu hadislerde geçen ma'rûf kavramları tespit edildi. Söz konusu hadisler içinde ma'rûf kavramının taşıdığı anlamlar ortaya konulmaya çalışıldı. Son bölümde ise ma'rûf kavramının Câhiliye, Câhiliye sonrası dönemde ve günümüzdeki karşılıkları bulunmaya çalışıldı. Câhiliye ve Câhiliye sonrası döneminde ma'rûfu belirleyen unsurlar ortaya çıkarıldı. Buna bağlı olarak ma'rûfun toplumların örf, âdet, gelenek ve göreneklerindeki etkisi anlaşılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
This study is a literature review on the term 'maruf'. Within this context, the hadiths of the Prophet Muhammad (p.b.u.h.) in Sahih Bukhari were examined and the meanings of the term 'ma'rûf' were tried to be found out. In the first chapter, it was determined that al-Jammu-Sahih, which was renowned as Sahih Bukhari, was compiled for two important purposes. Moreover, in this part the conceptual frame of 'maruf' was determined. The usage of 'maruf' was investigated in the Qur'an, in the methods of hadith and jurisprudence. In the second chapter, also the main chapter, the hadiths of the Prophet Muhammad (p.b.u.h.) in Sahih Bukhari were examined. The terms 'maruf' were detected in these hadiths. Moreover, the meanings of 'maruf' in the relevant hadiths were tried to be found out. The meanings of the term 'maruf' were tried to be found during pre-islamic age of ignorance period, after pre-islamic age of ignorance period and present day in the last chapter. The factors determining the term 'maruf' during pre-islamic and after pre-islamic age of ignorance period were figured out in this context. Correspondingly, the impacts of 'maruf' on societies' traditions and customs were tried to be found out.