Fahri Celâl'in hikâyelerinde sosyal meseleler
Social issues in Fahri Celâl's stories
- Tez No: 570404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONUR HASDEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fahri Celâl Göktulga, sosyal meseleler, kısa hikâye, Fahri Celâl Goktulga, social issues, short story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fahri Celâl Göktulga'nın hikâyelerinde sosyal meseleleri ve bu meseleleri ele alınış biçiminin incelenmesidir. Fahri Celâl Göktulga 1895-1975 yılları arasında yaşamış, II. Meşrutiyet'le (1908) başlayıp Cumhuriyet döneminde tek partili siyasal yaşamın sonuna kadar süren geçiş döneminin öykücüleri arasında sayılmıştır. Bu yönüyle Fahri Celâl Göktulga Milli Edebiyat Dönemi yazarları arasındadır. Yazar eserlerinde o dönemin hikâyecilik anlayışını benimsemiş ve eserlerinde de bu anlayışı yansıtmıştır. Yazar, Maupassant tarzı hikâye yapısını benimsemiştir. Onun hikâyeleri gerçekçiliği, gözlem yeteneği, mizahı ve ayrıntılı betimlemeleriyle dikkat çekmiştir. Hikâyelerinde gündelik hayata, geleneklere, yaşam biçimlerine dair tasvirleri, adeta döneme ait birer belge niteliği taşımaktadır. Konularını gündelik hayattan seçmiş ancak bu konuların tuhaflıklarına odaklanmış, hikâyelerini çoğu zaman beklenmedik sonla bitirmiştir. Bu çalışmada öncelikle yazarın hayatı, kişiliği, verdiği eserler ele alınmış, yazarın edebiyat anlayışı ve hikâyeci yönü irdelenmiş, ardından da hikâyelerinde sosyal meseleleri nasıl ele aldığı analiz edilmiştir. Yazarın hikâyelerinde o döneme ait aile hayatı, kadın erkek ilişkileri, sosyal sorunlar, ekonomi, eğitim, sağlık, savaş gibi pek çok sosyal konu işlenmiştir. Bu konuları ele alış biçimi analiz edildiğinde yazarın sosyal meseleleri işlerken bu konulara ilişkin sorunlara dikkat çekme, ideolojik veya politik mesajlar verme, eleştiriler yöneltme gibi kaygılar taşımadığı sonucuna varılmaktadır. Yazar bu meseleleri çoğunlukla hayatın doğal bir parçası olarak resmetmeyi tercih etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the way in which Fahri Celâl Göktulga handles social issues in his stories. Fahri Celâl Göktulga lived between the years 1895-1975, he was listed among the storytellers of the transition period which started with the 2nd. Constitutionalism (1908) and lasted until the end of one-party political life in the Republican period. In this respect, Fahri Celâl Göktulga is among the writers of the National Literature Period. In his works, the author has adopted the narrative approach of that period and reflected these in his works. The author has adopted the Maupassant style story structure. In his stories, he attracted attention with his realism, observation ability, humor and detailed descriptions. In his stories, the descriptions of daily life, traditions and life styles are could be seen as documents of the period. He selected his subjects from everyday life, but focused on the quirks of these subjects, often ending his stories with an unexpected end. In the study, firstly the author's life, his personality, the works he handles are examined, the author's literary understanding and the narrative aspect are examined, and then his stories are analyzed how he handles social issues. Many social topics such as family life, man and woman relations, social problems, economy, education, health and war were covered in his stories. In analyzing these issues, it is concluded that the author does not have any concerns such as drawing attention to problems, giving ideological or political messages and directing criticism when handling social issues. The author chose to descript these issues mostly as a natural part of life.