Blockchain technology and the future of us power in international relations
Blokchauin teknolojisi ve uluslararası ilişkilerde ABD gücünün geleceği
  1. Tez No: 570406
  2. Yazar: HASSAN HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain, Güç, Uluslararası İlişkiler, Teknoloji, Blockchain, Power, International Relations, Technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bilişim ve iletişim teknolojileri günlük hayatımızı etkilemenin yanında uluslararası aktörlerin gücünü de etkiliyor. Blockchain yeni gelişmekte olan teknoloji olarak hem pazarda hem de pek çok bilgi türünün ve bununla beraber dijital varlıkların dijital para gibi -kripto para- oylar, kimlikler, mülkiyet ve benzerlerinin aktarılmasında uygulama alanına sahip. Haliyle, şayet internet bilginin taşınması noktasında bir araçsa, blockchain hali hazırdaki internetin bilginin ve dijital varlıkların aktarılması konusundaler yeni bir versiyonu. Blockchain teknolojisi anarşist bir hareket tarafından geleneksel kurumların -devlet ve özel şirketler- kontrolünden kurtulmak amacıyla icat edildi. Blockchain, interneti Amerikan kurumsal yapısının bir gücü olmaktan ziyade, mimarisinin merkezsiz ve kurumsal özü ile hali hazırdaki internete bir muadil oluşturabilir. Mevcut internetin bu yeni teknoloji ile yer değiştirmesi uluslararası ilişkilerde ABD'nin gücünüe bir meydan okuma ortaya çıkarabilir. Bu araştırmanın temel sonucu şudur: Gelecekte Blockchain teknolojisi için iki yol var. Birincisi, mevcut İnternet'i ademi merkeziyetçi olanı değiştirebilecek anarşik doğanın devamı. Kurumsal değişim gibi sonuçlara ek olarak. İkincisi, geleneksel kurumların, devletlerin ve şirketlerin, kendi çıkarları lehine Blockchain teknolojisine çevrilmesi. Bu iki yola rağmen, Blockchain teknolojisi, uluslararası ilişkilerde ABD'nin gücüne meydan okuyor.
Özet (Çeviri)
Information and Communication Technologies (ICTs) affects our daily life as well as the power of actors in international relations. Blockchain is a new emerging technology for store and transfer many kinds of data as well as digital assets like digital money -such as Bitcoin- votes, identities, ownership, etc. Consequently, if the current Internet is a medium for transfer information, Blockchain is a new version of the current Internet that able to transfer information as well as digital assets. Blockchain technology was invented by an anarchist movement aimed to emancipation from the domination of traditional institutions; the state and corporations. Unlike the Internet as an American institutional power, Blockchain has decentralized and institutional nature embedded in its architecture that could be the counterpart to the current Internet. This technological replacement could challenge the US power in international relations. The core result for this research is that: there are two paths for Blockchain technology in the future. First, continuation of anarchical nature that might alter the current Internet by decentralized one. In addition to consequences like institutional replacement. Second, containment of traditional institutions, states and corporations, to Blockchain technology in favored of their interests. Despite these two paths, Blockchain technology challenge the US power in international relations.