A multicriteria decision aid approach for energy planning problems: The case of renewable energy option in Somalia
Enerji planlama sorunları için bir çok kriterli karar yardımı yaklaşımı: Somalistan'da yenilenebilir enerji seçeneği
  1. Tez No: 570500
  2. Yazar: MOHAMED ABDULLAH MOHAMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AMEN TACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, enerji gücü, enerji santrali, yenilenebilir enerji, enerji arzı, enerji eksikliği, Solar energy, wind energy, energy power, power plant, renewable energy, energy supply, energy deficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Artan çevre bilinci ve ekonomik ve çevresel hedefler arasındaki bariz çatışma, seksenlerin başında MCDA yöntemlerinin kullanımına doğru enerji planlamacılarını iten temel itici güçtü. Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) teknikleri, sürdürülebilir enerji yönetiminde popülerlik kazanıyor. Teknikler, birbiriyle çelişen ve çok sayıda hedefi içeren sorunlara çözümler sunar. Enerji piyasasının yeniden yapılandırılması ve süregelen liberalleşmenin, merkezi enerji kararlarının amacını kısıtladığı görülmesine rağmen, enerji planlamasında yeni boyutlar eklediler. Sürdürülebilirliğin ön şartı ile birlikte rekabetin artması, enerji uygulama alanını, bütünleşik çok kriterler ve çok paydaşlı yaklaşımların geliştirilmesinde belirsizliği de dikkate alarak yeni zorluklar ortaya çıkararak genişletmiştir. Bu makale,MCDA yaklaşımlarının evrimini göstermeyi amaçlamıştır, enerji planlayıcıları ve enerji ile ilgili karar durumlarında yer alan diğer paydaşların karşılaştığı sorunlar bağlamında, MCDA modellerinin ve yöntemlerinin en aktif ve heyecan verici uygulama alanlarından biri. Ağırlıklı ortalamalar, öncelik belirleme, dışa vurma ve bunların kombinasyonlarına dayanan çeşitli yöntemler enerji planlama kararları için kullanılır. Tartışılan çeşitli yöntemlerin uygulanabilirliğini analiz etmek için burada yayınlanan 90'dan fazla makalenin bir incelemesi sunulmaktadır. Trendleri vurgulamak için uygulama alanları ve başvuru yılı ile ilgili bir sınıflandırma sunulmaktadır. Analitik Hiyerarşi Sürecinin PROMETHEE ve ELECTRE'yi takip eden en popüler teknik olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Somali'deki mevcut dört ana yenilenebilir enerji dikkate alınarak, Somali'deki en iyi ve en düşük yenilenebilir enerji sıralamasını hesaplamak için Sometya'daki en uygun ve sürdürülebilir yenilenebilir enerji kaynağını seçeceğimiz promethee yöntemini uygulayacağız.
Özet (Çeviri)
The growing environmental awareness and the apparent conflict between economic and environmental objectives was the main impetus that pushed energy planners during the early eighties towards the use of MCDA methods. Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques are gaining popularity in sustainable energy management. The techniques provide solutions to the problems involving conflicting and multiple objectives .The rapid changes and the increasing complexity of the energy market gave rise to further methodological developments. Although the energy market restructuring and ongoing liberalization seemed to restrict the purpose for centralized energy decisions, they added new dimensions in energy planning. Increasing competition along with the prerequisite for sustainability have broadened the energy application field by bringing out new challenges for the development of integrated multi criteria and multi-stakeholders approaches also taking uncertainty into consideration. This paper aimed at illustrating the evolution of MCDA approaches, in the context of the emerging problems faced by energy planners and other stakeholders involved in energy-related decision situations, one of the most active and exciting areas of application of MCDA models and methods. Several methods based on weighted averages, priority setting, outranking, and their combinations are employed for energy planning decisions. A review of more than 90 published papers is presented here to analyze the applicability of various methods discussed. A classification on application areas and the year of application is presented to highlight the trends. It is observed that Analytical Hierarchy Process is the most popular technique followed by outranking techniques PROMETHEE and ELECTRE. In this study we will apply promethee method to calculate the highest and lowest renewable energy ranking in somalia by considering four main renewable energy present in somalia according to four criteria we will select best suitable and sustainable renewable energy source in somalia.