Çankırı'da Duygu Gazetesi'ne göre (1930-1938) Çankırı'da siyasal yaşam
Political life in Çankırı according to (1930-1938) Duygu Newspaper Çankırı
- Tez No: 570558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: A. Talat Onay, Çankırı, Çankırı'da Duygu, Gazete, Duygu, Siyasal Yaşam, A. Talat Onay, Çankırı, Duygu in Çankırı, Duygu, News Paper, Political Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, 1930-1938 yılları arasında 404 sayı olarak yayımlanmış olan Çankırı'da Duygu Gazetesi temel alınarak ilgili dönemdeki Çankırı'da Siyasal Yaşam konusu incelenmiştir. Tezimizde, 1'den başlayarak, 404.sayısına kadar olan bir tarihi süreçte Çankırı'da Duygu gazetesinde kendine yer bulmuş olan siyasal içerikli olaylar ve gelişmeler, içerik taraması yapılmak suretiyle ortaya konmuş ve tarihsel bağlamı içinde ele alınmıştır. Duygu gazetesinde yer bulmuş yerel nitelikli olaylar kadar Türkiye ve Dünya gündemini meşgul eden olayların da gazete sayfalarında karşımıza çıkması, ele aldığımız dönemi tarihsel bütünlüğü içinde kavramamızı da kolaylaştırmaktadır. Çalışmamızda; Duygu gazetesinin, edebiyata, tarih ve kültüre ve de dış politikaya gösterdiği yakın ilgi ve çok yönlü yayın politikasını yansıtırken ilerleyen sayfalarımızda ise valiler, belediyeler ve yerel meclisler ile dönemin siyasetçilerinin şehre yönelik icraatları ve genel anlamda siyasal atmosferi yansıtmaya çalıştık. Böylece; tarihsel seyri içerisinde, 1930'lu yıllardaki Çankırı şehrinin, yeni kurulan Cumhuriyet rejimi ve onun kurumları ile toplumsal ve siyasal aktörleri ile olan ilişkisini de Duygu gazetesi üzerinden tanıma ve değerlendirme imkânını bulmuş olmaktayız.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of political life in Çankırı was examined based on the Duygu Newspaper published in Çankırı, which was published in 404 issue between 1930-1938. In our thesis, in the historical process from the 1st to the 404th issue, the events and developments in the political context, which were mentioned in the newspaper Duygu in Çankırı, have been examined and the historical context has been examined. In Duygu newspaper includes topics not only local agenda issues but also Turkey's and worldwide issues publishing in our newspapers, it also facilitates our understanding of the period in which we deal with historical integrity. In our study; Duygu newspaper reflects the close attention and multifaceted publication policy to literature, history, culture and foreign policy. In the following pages, we tried to reflect the actions of the governors, municipalities and local councils and the politicians of the period towards the city and the political atmosphere in general. Thus; In the historical course, we have found the opportunity to recognize and evaluate the Çankırı city in the 1930s, the newly established Republican regime and its institutions and its social and political actors through the Duygu newspaper.