Foreign women's shopping behavior in clothes retail industry
Perakende endüstrisinde yabancı kadınların alışveriş davranışı
  1. Tez No: 570560
  2. Yazar: AGHİGH SHABKHIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, Kadın, Alışveriş, Perakende, Dış, Türkiye, Clothe, Women, Shopping, Retail, Foreign, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Alışveriş, dünyanın dört bir yanında ekonomi, turizm ve perakende sektörleri üzerinde önemli etkisi olan turistlerin en sevdiği etkinliklerden biridir. Turistler, zamanlarının üçte birinden fazlasını alışverişe harcamaktadırlar. Bir ülkeye seyahat ve ziyaret etmek için pek çok nedenleri vardır ve tüm nedenler arasında alışveriş en önemli olanıdır. Bu araştırma, İstanbul'da alışveriş yapan yabancı kadınlarla ilgilidir. Turistler özellikle kadınlar, alışverişte önemli bir yere sahiptir ve Türkiye ekonomisinin büyümesi üzerinde etkilidir. Türkiye Avrupa ile Asya arasında yer almaktadır ve bu Türkiye için büyük bir avantajdır. Bu araştırma için Türkiye'nin giyim perakende sektörü hedef olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı perakende sektöründe yabancı kadın davranışlarını bulmaktadır. Bu araştırma için İstinye Park, Zorlu Center, Cevahir, Taksim İstiklal Caddesi, Mall of İstanbul AVM, Capacity AVM, Bağdat Caddesi bölgeleri seçilmiştir. Veri toplamada anket tekniği kullanılmıştır. İngilizce olan bu anket, farklı yaş aralıklarında 450 kadın arasında yapılmış ve daha sonra 384 anket rastgele istatistiksel toplum olarak kabul edilmiştir. Yabancı kadınların davranışlarını incelemek için nitel bilgi, nicel veri ve istatistik analizleri kullanılmıştır. Unsurları ölçmek için Likert spektrum tekniği ve data analizi için SPSS yazılım programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı düzeyde, precent, varyans, frekans, ortalama, çizelgeler ve diğer istatistiksel parametreler kullanılmıştır. İndüktif seviyede hipotez, istatistiksel test, ortalama, bir örnek chi square testi ve Friedman testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; yaş, kültür, eğitim, iş, seyahatte alışveriş ile kadınların alışverişi arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Fakat diğer yandan, medeni hal ile aile geliri ve kadınların alışverişi arasında önemli bir ilişki vardır. Ayrıca, yeni kıyafetler almak, yeni kıyafetler almaktan zevk almak, alışverişe çıkmadan önce çevrimiçi alışveriş sitelerini ziyaret etmek, alışveriş için daha fazla zaman harcamak ve vitrinlerdeki sergilerden alımlar yapmak için teşvik edilmekten zevk duymak kadınların alışkanlıkları arasında vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Shopping is one of the tourists' favorite activities which has very influence in economic growth, especially in tourism and retail industries in all around the world. Tourists spend more than one-third of time on shopping. Tourists have very reasons for traveling and visiting a specific country, and between all reasons shopping is a most important reason. The research is about of foreign female, who has shopped in the Istanbul city, Turkey. Tourists especially females have an important role in the shopping and have very influence on economy growth for the Turkey. Turkey is located between Europe and Asia, and its economy used from this situation. Turkey's clothe retail industry has been choose as a target for this research. The aim of this study is understanding foreign women behavior in clothe retail industry. İstinye Park, Zorlu Center, Cevahir, Taksim İstiklal Caddesi, Mall of İstanbul, Capacity, Bağdat Caddesi regions have chosen for study in Istanbul city. The questionnaire technique was used to collecting data. The questionnaire with English language distributed between females with various age range and then 384 of questionnaires, considered randomly as statistical society. To study on foreign women behavior used from qualitative information and quantitative data and statistics analyses. The Likret spectrum technique was used to measure the elements and SPSS software used for analyzing the data. Cronbach's alpha coefficient calculated to finding the stability of the questionnaire. In descriptive level, used from precent, variance, frequency, middle, charts and other statistical parameters. In inductive level, uses from hypothesis and suitable statistical test, used from mean, chi square test and Friedman test. According to the results, there is no significant relationship between age, culture, education, job, shopping in travel and women's shopping. On the other hand there is a significant relationship between marital status and family income and women's shopping. Also feeling pleasure to have new clothes, having fun to buy new clothes, visiting online shopping websites before shopping, spending more time for shopping and getting encouraged by window displays to make unplanned purchases are highlighted in women's shopping behavior.