İnfertilite değerlendirilmesinde histeroskopi histerosalphingografinin yerine geçebilir mi? Histeroskopik olarak tubal geçişin gösterilmesi yöntemleri
Can hysteroscopy supply hysterosalphingography in infertility assessment? Hysteroscopic methods of showing tubal patency
- Tez No: 570565
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ABDULKERİM ÜNSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Kadın infertilitesi, HSG, Histeroskopi, Tubal patens, Metilen mavisi, İnfertility, female infertility, HSG, hysteroscopy, tubal patens, Methylene blue
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: İnfertilitenin değerlendirilmesinde tubaların ve endometriumun değerlendirilmesi önemli yer tutar. Bu amaçla histerosalpingografi (HSG) hala esas değerlendirme yöntemidir. Biz çalışmamızda infertilite değerlendirilmesinde kullanılan HSG' deki tubal geçişin histeroskopik yöntemlerle de gösterilmesini amaçladık. Yöntem: Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği' ne 01.01.2018 ile 25.04.2019 tarihleri arasında başvuran HSG çekilen ve H/S yapılan infertil kadın hastalar üzerinde prospektif olarak yapıldı. Hastalar için demografik bilgilerinin belirlendiği infertil hasta değerlendirme formu dolduruldu ve histeroskopik değerlendirilmelerinde Shawkii bubble test ve metilen blue testi uygulandı. HSG' deki tubal patens ile histeroskopik tubal patens Ki kare testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 30 kadının tubaları ayrı ayrı ele alınmış olup toplam 60 tubal geçiş üzerinden değerlendirme yapılmıştır. Çalışmaya alınan kadınların HSG'deki tubal geçişleriyle H/S' deki tubal geçişlerinin karşılaştırılmasında histeroskopik tubal geçişin sensivitesi %94,4 ve spesifitesi %83,3, pozitif prediktif değeri %98,07 ve negative prediktif değeri %62,5 olarak hesaplanmıştır. Testin doğruluğu ise %93,3 olarak saptanmıştır. Sonuç: Histeroskopik olarak tubal patensin değerlendirmesi mümkündür. Yöntemin geliştirilmesi ile tubal patensin değerlendirilmesinde H/S kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Tubal and endometrial evaluation is quite important in the evaluation of infertility. Fort his purpose, hysterosalpingography (HSG) is still the main assessment method. In our study, we aimed to show the tubal patensy by hysteroscopic methods on patients who already underwent HSG for the evaluation of infertility. Methods: Study was performed prospectively on infertile female patients who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇOMU) underwent HSG and hysteroscopy (H/S) between 01/01/2018 to 25/04/2019. The infertile patient evaluation form, which demographic information was determined for the patients was filled out, and Shawkii bubble test and methylene blue test were applied for hysteroscopic evaluation. Tubal patency in HSG and H/S were compared by Chi square test. Results: Tubes of 30 women were evaluated separately, therefore 60 tubal passages were evaluated in total. In the comparison of tubal transitions in HSG and tubal transitions in H/S, the sensitivity of hysteroscopic tubal passage were calculated as 94.4% and the specificity as 83.3%. Respectively, positive predictive value of the test was 98.07% and negative predictive value was 62.5%. The accuracy of the test was 93.3%. Conclusion: Hysteroscopic evaluation of tubal patency is possible. With the development of the method, H/S can be used to evaluate tubal patency with infertile women.