Ofis histeroskopi yapılmış olguların klinik değerlendirilmesi
Clinical assesment of office hysteroscopy, hospital based retrospective study
- Tez No: 334023
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞAR TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, transvaginal ultrasonografi, histeroskopi, abnormal uterine bleeding, transvaginal ultrasonography, hysteroscopy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çiçek K. Ofis histeroskopi yapılmış olan olguların klinik olarak değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2013. Amaç: Anormal uterin kanama, postmenopozal kanama ve infertilite nedenli başvuran ofis histeroskopi yapılan 500 hastanın klinik özelliklerinin değerlendirilmesi, TvUSG ve ofis histeroskopinin intrauterin patolojilerde diagnostik değerlerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Araştırma retrospektif kohort çalışması olarak düzenlenmiştir. Ofis histeroskopi yapılan hastaların medikal özgeçmişleri ve hasta dosyaları Ocak 2008-Ocak 2013 ESOGÜ Tıp Fakültesi?nde tespit edilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayar veri tabanından toplanmıştır. Bulgular: Anormal uterin kanama, postmenopozal kanama ve infertilite nedenli başvuran hastalarda endometrial polip en sık patoloji olarak bulunmuştur. Oranları sırasıyla %58, %55, %65?dir.Ofis histeroskopinin sensitivitesi %89.7, spesifitesi %80.9, PPD %75.4, NPD %92.3 olarak bulunmuştur. Ofis histeroskopinin myomlarda spesifitesi, sensivitesi, PPD, NPD sırasıyla %94.1, %96.5, %88.8, %98.2 olarak bulunmuştur. Sonuçlar: TvUSG ve ofis histeroskopi kombinasyonu intrauterin patolojilerin diagnostik değerlendirilmesinde etkilidir. Buna rağmen ofis histeroskopinin altın standart yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Çiçek K. Clinical Assesment Of Office Hysteroscopy, hospital based retrospective study. Eskisehir Osmangazi University School Of Medicine, Obstetrics And Gynecology Department Of Medicine Thesis, Eskişehir, 2013. Aim: to evaluate clinical characteristics of 500 patients whom underwent office hysteroscopy due to abnormal uterine bleeding, postmenapausal bleeding, and/or infertility and measure diagnostic value of transvaginal ultrasonography and Office hysterescopy in intrauterine pathologies. Matherial and Methods: The resaerch was designed as a retrospective cohort study. The medical records and patient files whom underwent office hysteroscopy were detected In Eskişehir Osmangazi University Hospital between the dates of january 2008 and January 2013. The datas extracted were assembled in computerised database. Results: Endometrial polyp was found to be the most frequent pathology in patients with abnormal uterin bleeding, postmenapausal blleding and infertility. The rates were 58 %, 55 %, 65 % respectively. The sensitivty of office hysteroscopy was found 89,7 %, spesificity was 80,9 %, positive predictive value (PPV) was 75,4%, negative predictive value (NPV) was 92,3 %. In uterin leiomyomas the sensitiviy, spesificity, PPV and NPV?s of office hysteroscopy were found 94,1 %, 96,5 %, 88,8 %, 98,2 % respectively. Conclusion: Combination of transvaginal ultrasonography and Office hysteroscopy is effective diagnostic method in intrauterin pathologies. Consequently we consider that hsteroscopy is gold standart method.