İnfertilite hastalarında görüntüleme yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of imaging methods in infertility patients
- Tez No: 664023
 - Danışmanlar: DOÇ. AHKAM GÖKSEL KANMAZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: İnfertilite, histerosalpingografi, ultrasonografi, histeroskopi, Infertility, hysterosalpingography, ultrasonography, hysteroscopy
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
İNFERTİLİTE HASTALARINDA GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Kadın infertilitesinin değerlendirilmesinde kullanılan görüntüleme yöntemlerinin (Transvajinal ultrasonografi [TVUSG], histerosalpingografi [HSG] ve salin infüzyon sonohisterografisi [SİS]) efektivitelerinin karşılaştırılması, birbirine üstünlüklerinin ve zayıflıklarının saptanması amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Mayıs 2016-Ağustos 2020 tarihleri arasında primer veya sekonder infertilite tanısı alan 193 hasta dahil edildi. Hastaların bilgileri, hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) ve hastaların medikal kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların hepsi transvajinal USG ve HSG ile değerlendirilmiş olan ve histeroskopi yapılan hastalardan seçildi. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 sürümü (IBM Corporation, Armonk, New York, US) paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme şartlarını sağlayan toplam 193 hastanın 111'ine (%57,5) laparoskopi, 12 (%6,2) hastaya da ek olarak SİS yapıldığı saptandı. Primer infertil hasta sayısı 102 (%52,6), sekonder infertil hasta sayısı ise 92 (%47,4) idi. Her iki grup için en sık saptanan uterin patoloji, uterin anomali iken uterin anomalilerin içinde de en sık saptanan grup uterin septum oldu. Çalışmaya dahil edilen hastaların %63,7'sinde (n=123) uterin patoloji, %32,6'sında (n=63) uterin anomali ve %49,5'inde (n=56) tubal patoloji saptandı. Histerosalpingografinin sensitivite, spesifisite, PPD ve NPD değerleri uterin patolojiler için sırasıyla %81,3, %44,29, %71,94 ve %57,41; uterin anomaliler için ise %73,02, %90, %77,97 ve %87,31 olarak saptandı. Tranvajinal USG'nin ise sensitivite, spesifisite, PPD ve NPD X değerleri uterin patolojiler için sırasıyla, %40,65, %87,14, %84,75 ve %45,52; uterin anomaliler için ise %42,86, %96,92, %87,1 ve %77,78 olarak saptandı. Tubal patolojiler için ise HSG'nin sırasıyla sensitivite, spesifisite PPD ve NPD değeri %78,5, %52,73, %62,86 ve %70,7 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda uterin patolojiler ve anomaliler için HSG'nin transvajinal USG'ye göre sensivitesinin daha yüksek, spesifisitesinin ise daha düşük olduğu saptandı. Görüntüleme yöntemlerinin farklı üstünlükleri, avantajları ve dezavantajlarından dolayı hastaya göre yönetimin ve seçimin yapılması gerekmektedir. Birbirinin yerine geçen değil birbirini tamamlayan prosedürler olduğu göz önünde bulundurularak infertilite değerlendirilmesinde kullanılmalıdır. Gelişen teknoloji ile SİS ve 3D-USG ve ofis H/S'nin de dahil edildiği prospektif, çok merkezli, randomize kontrollü çalışmalara infertilite değerlendirilmesinde optimal yöntemin belirlenmesi için ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF IMAGING METHODS IN INFERTILITY PATIENTS Objective: In this study, it was aimed that compare the effectiveness of imaging methods (transvaginal ultrasonography [TVUS], hysterosalpingography [HSG] and saline infusion sonography [SIS]) which used in the evaluation of female infertility, and to determine their advantages and weaknesses. Materials and Methods: The study included 193 patients who were diagnosed with primary or secondary infertility between May 2016 and August 2020 in University of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinics. The information was obtained retrospectively from the hospital information management system (HIMS) and the medical records of the patients. All patients were selected from patients who were evaluated by TVUS and HSG and who underwent hysteroscopy at the same time. Statistical Package for the Social Sciences version 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, US) package program was used to analyze the data. Results: It was found that 111 of 193 (57,5%) patients who met our criteria had laparoscopy and 12 (6,2%) patients underwent saline infusion sonography. The number of primary infertile patients was 102 (52,6%) and the number of secondary infertile patients was 92 (47,4%). While the most common uterine pathology for both groups was uterine anomaly, uterine septum was the most common one among uterine anomalies. Uterine pathology was found in 63,7% (n = 123) of the patients included in the study, uterine anomaly in 32,6% (n = 63) and tubal pathology in 49,5% (n = 56). The sensitivity, specificity, PPD and NPD values of HSG were 81,3%, 44,29%, 71,94% and 57,41% for uterine pathologies and it was detected as 73,02%, 90%, 77.97% and 87,31% for uterine anomalies, respectively. The detected sensitivity, specificity, PPD and NPD values of TVUS were 40,65%, 87,14%, XII 84,75% and 45,52% for uterine pathologies and it is 42,86%, 96,92%, 87,1% and 77,78% for uterine anomalies, respectively. For tubal pathologies, sensitivity, specificity, PPD and NPD values of HSG were 78,5%, 52,73%, 62,86% and 70,7%, respectively. Conclusion: In our study, we found that HSG had higher sensitivity and lower specificity compared to TVUS for uterine pathologies and anomalies. Due to the advantages and disadvantages of imaging methods, we are of the opinion that management and selection should be made according to the patient, and that they are not interchangeable, but complementary procedures. There is a need for prospective, multi-center, randomized controlled studies about determing to choose optimal imaging method for infertile patients including SIS, 3D-USG and office hysteroscopy under the leadership of developing technology.