Oruçlu hakkındaki kütüb-i sitte rivayetlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of thekutub al-sittah rumors about fasting person
  1. Tez No: 570601
  2. Yazar: MERYEM TÜTÜNCÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Oruç, Oruçlu kişi, Hz. Peygamber, Fıkıh, Hadis, Fasting, Fasting Person, Excellency Prophet, Fiqh, Hadith
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır; Birinci bölümde; oruç kavramı açıklanmış, orucun mahyeti, tarihi, çeşitleri, mezheplerin oruç tutma ve oruçlu kişi ile ilgili görüşleri gibi oruç ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; Kütüb-ı Sitte'de(Bûhari, Müslim, Tirmizî, Ebû Dâvûd, İbn Mâce ve Nesâî) yer alan oruçlu kişi (صائم و الصائم kavramları çerçevesinde) ile ilgili rivayetler tespit edilmiş ve bu rivayetler Türkçe manalarıyla beraber verilmiştir. Tespit edilen rivayetlerin önce sened tenkidi yapılmış, sonra rivayetlerin genel bir değerlendirmesine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, söz konusu rivayetlerin, metinlerinin değerlendirmesi yapılmıştır. En son olarak da genel bir sonuç değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of 3 parts. In the first chapter the concept of fasting is explained. General information about fasting such as the nature, history, typesof fasting, the view of madhhabs about fasting and fasting person are included. In the second chapter Rumors about fasting person(within the framework of صاءم و الصاءم concept) included in Kutub al-Sittah (Bukhari, Muslim, al-Nasa'i, Abu Dawud, al-Tirmidhi, Ibn Majah) were detected and these rumors are given together with their Turkish translation. Firstly criticism of sanads (proofs) detected in are made, then a general evaluation of rumors included. In the third chapter, text evaluation of aforementioned rumors is made. Finally, a general evaluation of conclusion made.