Küreselleşme çerçevesinde dünya ticaretinde Wal-Mart ve etkileri
Wal-March and its effects in world trade in the globalization framework
- Tez No: 570609
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT BALIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Perakendecilik, Wal-Mart, Globalization, Retailing, Wal-Mart
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dünyada küreselleşme ile birlikte perakende sektöründe de büyük bir değişim yaşanmaktadır. Özellikle sermayenin sınır tanımadan tüm dünyayı dolaşması gelişen iletişim teknolojileri ile birlikte dünyada sektörlerin başka pazarlara girişini kolaylaştırmıştır. Perakende sektöründe yaşanan yoğun rekabet ortamı içerisinde işletmeler başka pazarlara da girerek o ülkelerde ayakta kalmaya çalışmaktadırlar. Küreselleşmenin etkisiyle Amerika'da doğan Wal-Mart perakende işletmesi incelenmiştir. Bu işletmenin Amerika'daki kuruluşu, Amerika'dan büyüyerek dünyaya nasıl yayıldığı Carrefour gibi bir işletmeye karşı nasıl büyümeye çalıştığı, başarısızlıkla buluştuğu yerlerde işletmeleri nasıl kapatıp o pazardan çıktığı, ileri teknolojinin gelişmesi sonucunda uygun iş ile stok takibinin yapılması ve işletmelerin kâr marjları ve takibinin çok kolay bir şekilde gelişmesidir. Bunun yanında internet üzerinden satışlar sonucunda da Wal-Mart işletmesinin bazı işletmelerini kapatarak işletmede çalışan personellerini işten çıkardıkları görülmektedir. Bu çalışma küreselleşmenin perakende sektörü üzerindeki etkileri ve Wal-Mart uygulamasının incelenerek yorumlanmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization in the world, there is also a great change in the retail sector. In particular, the circulation of the whole world without knowing the boundaries of the capital has facilitated the entry of sectors into other markets in the world together with the developing communication technologies. In the intense competitive environment experienced in the retail sector, businesses enter other markets and try to survive in those countries. The Wal-Mart retail business, which was born in the United States under the influence of globalization, has been examined. How this business grows in America, how it spreads to the world, how it grows against a business such as Carrefour, how it works, how it closes the business, how it goes out of business, how to build up the advanced technology and the profit margins and follow- . In addition, Wal-Mart's operations have turned off some of their businesses and are now taking their employees out of business. This study provided an overview of the effects of globalization on the retail sector and the Wal-Mart application.