Causes of civil wars in Africa: Case study the central African Republic and South Sudan
Afrika'daki sivil savaş nedenleri: Vaka çalışması orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan
  1. Tez No: 570624
  2. Yazar: LANGEH MARCEL FUSEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZÜM SEZİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil savaşlar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Civil war, Central Africa Republic, South Sudan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez, Sahra Altı Afrika'daki iç savaşların genel nedenlerine odaklanmakta ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile Güney Sudan'ı karşılaştırmaktadır. Bu tez, sözü geçen ülkeleri, bu ülkelerde birbirini takip eden iç savaşlara yol açan silahlı çatışmalara sebep olan faktörlerin aynı olup olmadığını karşılaştırmak için seçmiştir. Tez, Collier ve Hoeffler'in iç savaşlar üzerindeki çalışmalarını kullanarak Orta Afrika Cumhuriyeti'nin tüm zengin mineral kaynakları uluslaşma için kullanılabilecekken hala silahlı çatışmaya karşı neden eğilimli olduğu sorusuna cevap vermeye çalışmaktadır. Tez ayrıca dünyadaki en genç ülke olan Güney Sudan için de aynı soruyu cevaplamaya çalışmaktadır. Buna ek olarak, Afrika'daki en büyük petrol reservlerinden birine sahip olması sebebiyle bu çalışma, ülkede anlamlı bir uluslaşma yerine iç savaşın neden üstün geldiği üzerinde durmaktadır. Bu tez, çalışmanın bireşimsel akışını göstermeye çalışan birbirine bağlı altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm tezin bulgu ve plan çalışmasından oluşan genel bakışından oluşmaktadır. Ikinci bölüm Yönetim, Güçlü Devlet, Zayıf Devlet ve Başarısız Devlet gibi bazı anahtar terimleri tanıtmakta ve bu terimlerin iç savaşla nasıl ilişkili olduğunu göstermektedir. Üçüncü bölüm Afrika'daki iç savaşların genel sebeplerini vermekte ve yetkili organizasyon ve araştırmacılardan alınan tablo ve diğer verileri kapsamaktadır. Ardından gelen dördüncü bölüm Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaşların sebeplerini derinlemesine açıklamakta, ayrıca harici ve dahili sebepleri incelemektedir. Keza beşinci bölüm Güney Sudan'da hala devam etmekte olan iç savaşın sebeplerinin eskiden ve günümüzde ne olduğunu harici ve dahili sebeplere dayanarak detaylı bir şekilde incelemektedir. Son olarak, altıncı bölümde tez, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Güney Sudan'ın yönetimlerine ve güvenlik donanımı sıkıntılarına bakarak karşılaştırılmasıyla sonuçlanmaktadır. Kapanış, iki ülkeden kriz yönetimi ve uyuşmazlık çözümü ile ilgili olan bir çalışma tarafından önerilen teklifleri izlemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is focused on the general causes of civil wars in Sub-Saharan Africa and it compares The Central Africa Republic and South Sudan. This thesis picked up these countries to compare if the factors that cause the armed conflict that led to their respective civil are the same. Using Collier and Hoeffler's studies on civil wars, the thesis tries to answer the question why The Central African Republic with all it is rich mineral resources is still prone to armed conflict whereas the resources would have been used for nation building. The thesis also tries to answer the same question with South Soudan which is the youngest country in the World. More so, owning to the fact that it has one of the biggest oil reserves in Africa, the study wonders why civil war prevails in the country instead of meaningful nation building. The thesis consists of six chapters which linked to each other try to show a synthetic flow of the study's argument. The first chapter gives the general overview of the thesis, that is, the material and the plan work of the thesis. The second chapter defines some key terms like Governance, Strong State, Weak State and Failed States and shows how they are related to civil war. The third chapter gives the general causes of civil wars in Africa and it uses tables and other data gotten from accredited organizations and researchers. Then the fourth chapter deeply elucidates the causes of civil war in the Central African Republic and looks at the internal and the external causes. Chapter five also looks deeply into what was and is still the causes of the ongoing civil war in South Sudan looking at the internal and external causes. Lastly, in the sixth chapter the thesis tries to come out with the comparison between the two countries, The Central African Republic and South Soudan, looking at their governance and their security apparatus challenges. The closely follows recommendations proposed by the study related to crises management and conflict resolution from the two countries.