Lise öğrencilerinde vücut kompozisyonu ve obezite prevalansının biyoelektrik impedans analiz yöntemiyle araştırılması
Investigation of body composition and obesityprevalance of high school students by bioelectric impedanceanalysis method
- Tez No: 570689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Obezite Prevalansı, Vücut Kompozisyonu, Obesity, Prevalence of Obesity, Body Composition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma, Kahramanmaraş İli Merkez İlçesinde yer alan lise öğrencilerinin vücut kompozisyonları ve obezite prevalansının belirlenmesine yönelik gerçekleştirilmiştir. Lise öğrencilerinin obezite değerlendirmesi ideal yağ ve beden kitle indeksi oranları çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmaya 576 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaşları 14-18 arasında olup, %49,8'i kız, %50,2'si erkektir. Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde lise öğrencilerinin yaklaşık %30'unun yüksek kilolu ve obezite düzeyinde olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular çerçevesinde lise öğrencilerinin ideal yağ oranları ve beden kitle indeksi ile yeme alışkanlıkları, babalarının kiloları ve evde tüketilen günlük ekmek miktarı arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülmüştür (p0.05). Sonuç olarak öğrencilerde saptanan obezite sıklığı azımsanmayacak düzeydedir. Adolesan döneminde obesite gelişimi ile ilişkili olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi ve tedbirlerin alınması ile obesite sıklığı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the body composition and obesity prevalence of high school students in the central district of Kahramanmaras. 576 students participated in the study. Obesity evaluation of high school students was examined in terms of body mass index and ideal fat ratios. The ages of the students who participated in the study were between 14 and 18, 49.8% were girls and 50.2% were boys. According to the findings obtained in the study, approximately 30% of high school students are overweight and obese. According to the findings, the body mass index and ideal fat ratios and eating habits of high school students, their father's weight and daily bread consumed at home were found to be a linear relationship (p0.05). As a result, the prevalence of obesity in students is not negligible. The frequency of obesity can be reduced by identifying the risk factors and taking precautions that may be associated with the development of obesity during adolescence.