Heykel ve kent estetiği
Sculpture and urban aesthetics
- Tez No: 570697
- Danışmanlar: DOÇ. SEVGİ AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Estetiği, Kamusal Alan, Heykel, İzleyici, Urban, Urban Aesthetic, Public Space, Sculpture, Viewer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kent, toplumun sosyal ve kültürel yapılarını barındıran bir araçtır. Kent mekânının, toplum yaşamını kısıtlamadan düzenlenmesinin, insan yaşamının kültürel, ekonomik, eğitim, sosyal vb. alanlarda gelişmesini sağlar. Kentin mekânlarında kendine alan açan heykel sanatı, görsel açıdan kent estetiğini zenginleştirir. Sanatçı, toplumun yaşam alanı olan kenti ve çevresini olumlu ya da olumsuz yönleri ile değerlendirerek, kent mekânına yeni bir kimlik kazandırmayı amaçlar. Kent mekânını yaşanabilir hale getirirken, aynı zamanda da kamuya açık alanlarda sanatçının varlığını ve sanatı geniş çevrelere yansıtır. Sanatın izlenmesi açısından sınırlarının genişletilmesine katkıda bulunur. Toplumun yaşamında, insan ayırt etmeksizin dil, din, ırk etnik kimliklerin bir araya geldiği insanlarla doğrudan buluşan sanat kamuya aittir. Kamusal alanın temelini kent mekânı oluştururken aynı zamanda kent estetiği açısından yapılandırılan sanat, kamusal alanda insanlarla doğrudan buluşmayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda kamusal alandaki heykellerin gerçek sahipleri kamusal alanı paylaşan insanlardır. Günümüzde heykele kent estetiği açısından bakılınca, kamusal alanlara konumlandırılan heykellerin, çağımız teknolojileri ile birlikte gelişerek, çeşitli form ve tekniklerle birlikte izleyenlerin estetik beğenilerine sunulduğu ve günümüz sanatında da yerini aldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Urban space is a tool which contains the social and cultural structures of a society. Urban space provides the cultural, economical, educational, social ...etc growth of human life without restricting the community life. These facts show that sculpture art has a place in urban space. Sculpture art makes room for itself in the urban area and also it enriches urban aesthetics for visuality. The artist, evaluates the urban place's advantages and disadvantages for create a new identity for urban place. By making the urban area a liveable place it also reflects the artist's existence in public places. İt also contributes to expand the borders to make people watch the art. In urban space, artist aims to create an enlargement to art boundaries by making people feel the existence of himself/herself and his/her art. In community life, art belongs to public without distinguishing the language, race and religion. Urban space constitutes the public space and by this; art get structured by urban aesthetics to make people meet the real art directly. By this direction of this aim; the owners of the sculptures in public space are the people that share the same public space. When we look at the city aesthetics through sculpture, the sculptures which are located in public spaces, are gradually improved by todays technology. By using different forms and techniques, these sculptures are offered to people's aesthetics point of view.