V-gel® supraglottik solunum yolu cihazı kullanılan kedilerde düşük ve yüksek akım izofluran anestezisinin karşılaştırılması
Comparing low flow and high flow isoflurane anaesthesia using V-gel® supraglottic airway device in cats
  1. Tez No: 570753
  2. Yazar: AHMET BİRCAN YALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SİNAN ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük akım, Kedi, İzofluran, V-Gel®, Yüksek akım, Cat, High flow, İsoflurane, Low flow, V-Gel®
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, izofluran genel anestezisine alınan ve V-Gel® supraglottik solunum yolu cihazı (SGAD) kullanılan kedilerde düşük akım ve yüksek akım anestezisinin klinik kullanılabilirliğinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma materyalini Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine çeşitli şikayetlerle getirilen 16 kedi oluşturdu. 16 olgunun, 14'ü erkek, 2'si dişi kediden oluşmaktadır. Kedilerin düşük akım anestezi (DAA) ve yüksek akım anestezi (YAA) için ağırlıkları sırasıyla 2,55-5 kg (ort, 3,43±0,29 kg) ve 3,1-5 kg (ort, 4,04 ± 0,21 kg) arasında değişmektedir. 16 adet kedi rastgele eşit iki gruba (DAA grubu n=8, YAA grubu n=8) ayrıldı. Tüm kedilere trankilizan olarak 1,1 mg/kg asepromazin maleat oral yolla verildi. 20 dakika sonra intravenöz yolla 4 mg/kg dozunda propofol uygulandı. İndüksiyonu takiben V-Gel® supraglottik solunum yolu cihazı ile entübasyon sağlandı. DAA grubuna başlangıçta 0,8 L taze gaz akımı ve vaporizatör ayarı %3'e getirilerek izofluran verildi. Sonra akım 0,2 L'ye indirilerek end tidal izofluran MAC konsantrasyonu 1,6-1,8 olacak şekilde idame edildi. YAA grubuna başlangıçta 0,8 L taze gaz akımı ve vaporizatör ayarı %3'e getirilerek izofluran verildi. Sonra taze gaz akımı değiştirilmeden end tidal izofluran MAC konsantrasyonu 1,6-1,8 olacak şekilde idame edildi. Uygulanan cerrahi girişim bitmesinden 15 dakika önce analjezi oluşturmak amacıyla butorfanol deri altı uygulandı. Son deri dikişi ile birlikte DAA grubunda taze gaz akımı 0,8 L'ye çıkarıldı ve vaporizatör kapatıldı. Hemodinamik parametreler, venöz kan gazı (anestezi öncesi, anestezi süresince, spontan solunum geldiğinde), dinamik kompliyans, ekstübasyon süresi, sarf edilen izofluran ve oksijen miktarları değerlendirildi. DAA grubunda sarf edilen ortalama izofluran ve oksijen miktarı sırasıyla 3,13±0,64 ml ve 25,88±2,25 L'dir. YAA grubunda sarf edilen ortalama izofluran ve oksijen miktarı sırasıyla 9,38±0,92 ml ve 49,25±2,14 L'dir. Her iki grup için çalışma sonucuna göre hemodinamik parametreler, venöz kan gazı sonuçları, dinamik kompliyans ve ekstübasyon sürelerinde benzer sonuçlar elde edildi. V-Gel® kullanılarak yapılan düşük akım anestezi, izofluran idamesinde yeterli donanıma sahip anestezi cihazı ve yakın monitörizasyon şartlarında, yakın laktat düzeyi takibiyle güvenle uygulanabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the clinical utility of low-flow and high-flow anesthesia in cats undergoing isoflurane general anesthesia and using V-Gel® supraglottic airway device (SGAD). The study material consisted of 16 cats brought to Surgery Clinic of Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Veterinary Medicine with different complaints. Fourteen of the cats were male and 2 was female. The weight of cats for low flow anesthesia (LFA) and high flow anesthesia (HFA), ranged from 2,55-5 kg (mean, 3,43±0,29 kg) and 3,1-5 kg (mean, 4,04±0,21 kg) respectively. Sixteen cats were randomly divided into two equal groups (LFA group n=8, HFA group n=8). All cats received 1,1 mg/kg acepromazine orally for tranquilization. After 20 minutes, 4 mg/kg propofol was administered intravenously. The LFA group was initially given 0,8 L of fresh gas flow and the vaporizer set to 3% and administered isoflurane. The flow was then reduced to 0,2 L and the end tidal isoflurane MAC concentration was maintained at 1,6-1,8. The HFA group was initially given 0,8 L of fresh gas flow and the vaporizer set to 3% and administered isoflurane. The end tidal isoflurane MAC concentration was then maintained at 1,6-1,8 without changing the fresh gas flow. Butorphanol was administered subcutaneously 15 minutes before the end of the surgical procedure to produce analgesia. With the final suture, the fresh gas flow in the LFA group was increased to 0,8 L and the vaporizer was switched off. Hemodynamic parameters, venous blood gas (before anesthesia, during anesthesia, spontaneous breathing), dynamic compliance, extubation time, isoflurane and oxygen consumption were evaluated. The mean amount of isoflurane and oxygen consumption in the LFA group was 3,13±0,64 ml and 25,88±2,25 L respectively. The mean amount of isoflurane and oxygen consumption in the HFA group was 9,38±0,92 ml and 49,25±2,14 L respectively. According to the results of the study, hemodynamic parameters, venous blood gas results, dynamic compliance and extubation times were similar for both groups. It was concluded that LFA using V-Gel® with the use of apporiate techniques and devices, close monitoring of lactate levels for isofluran mainteance can be applied safely in cats.