Revȃnȋ dȋvȃnı'nda bulunan gazellerdeki fiillerin ad durum ekleriyle ilişkisi
The relationship between verbs and noun state suffixes of the lyrics in revani divan
- Tez No: 570771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN YILMAZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Revani Divanı, Old Anatolian Türkish, Revani Divanı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 387
Özet
Eski Anadolu Türkçesi eserleriyle ilgili pek çok çalışma yapılmıştır. Bu tezde Eski Anadolu Türkçesine ait eserlerden biri olan Revani Divanındaki fiillerin aldıkları durum ekli tamlayıcılar incelenmiştir. Bir fiil birden fazla ad durum eki almışsa bunlar her bir bölümde ayrı ayrı gösterilmiştir. Birleşik fiillerin aldıkları ad durum ekleri genel inceleme altında gösterildiği gibi ayrı bir başlık halinde yeniden toplanmıştır. Eser beyitler halinde incelenmiş ve incelemenin daha iyi anlaşılabilmesi için kurallı cümleye çevrilmiştir. Her bölümde gazelin hangi beytinden örnekler varsa cümle başlarında gazel numarası ve beyit sayısı belirtilmiştir. Sonuç kısmında günümüz Türkçesiyle karşılaştırılması yapılmış ve eklerin bugün de aynı görev ve işlevde kullanılmaya devam ettiği görülmüştür. Ancak günümüzde bazı eklerde bazı ses farklılıkları oluştuğu ve bazı eklerin kalıplaşarak kullanımına devam edildiği de varılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
Many studies have been made on the literary works of Old Anatolian Turkish. In this thesis, the status of the verbs with state suffix clauses in Revani Divan,which is part of Old Anatolian Turkish, is examined. If a verb has more than one noun state suffix, they are shown separately in each section. The noun case suffixes of the combined verbs were reassembled into a separate title as shown in the general review. The work is examined in couplets and translated into a regular sentence for a better understanding of the study. In each section, if there are samples from which couplets of gazelle, the number of gazelle and quantity of couplets are indicated at the beginning of the sentence. In the conclusion part, it is compared with today's Turkish and it is seen that the suffixes continue to be used in the same task and function today. However, it is concluded that there are some sound differences in some appendices and some of the appendices continue to be stereotyped.