Kurumsal yönetim uygulamalarının denetim kalitesi üzerine etkisi: BİST-100 şirketleri üzerine bir araştırma
The effect of corporate governance practices on audit quality a research on BIST-100 companies
  1. Tez No: 570776
  2. Yazar: HİLMİ UYGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Denetim Kalitesi, Kurumsal Yönetim, Borsa İstanbul, Lojistik Regresyon, Audit, Audit Quality, Corporate Governance, Borsa İstanbul, Logistic Regression
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kurumsal yönetim, bir işletmenin sürdürülebilmesinde ve kontrol altında tutulmasında kullanılan işletme içi bir sistemdir. Denetim kalitesi, denetim sürecinde olan bir firmanın, muhasebe sisteminde meydana gelen maddi hata, yanlışlık, eksiklik ya da düzensizlik gibi olayların açığa çıkartılmasıyla birlikte bunların olması gerekene uyumlu bir biçimde raporlanma olasılığıdır. Böylelikle şirketlerin güven ve itibarını korumak adına ya denetim kalitesini arttırmaları ya da kurumsal yönetim uygulamalarını yaygınlaştırmaları gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmada, şirketlerin kurumsal yönetim uygulamalarının denetim kalitesine etkisi araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul 100 (BİST-100) endeksinde işlem gören farklı sektörlerden 96 şirketin 2012-2016 yıllarına ait verileri kullanılmıştır. Araştırmada, bağımlı değişken olarak denetim kalitesi, bağımsız değişken olarak da kurumsal yönetim uygulamaları yer alırken denetim kalitesi göstergesinin değerlendirilmesinde denetim firmasının büyüklüğü tercih edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde İkili Lojistik Regresyon analizi kullanılmıştır. Her yıl için ayrı ayrı gerçekleştirilen analizler sonucunda, kurumsal yönetim uygulamalarının denetim kalitesine etkisinin her yıl artış göstererek devam ettiği gözlemlenmiştir. Son yılın verileriyle sınıflandırma yüzdesinin en yüksek orana ulaşması, o yılda oluşturulan modeldeki bağımsız değişkenlerin denetim kalitesi üzerindeki etkisini en iyi açıklayan yıl durumuna getirmiştir. Sınıflandırma yüzdesinin en yüksek olduğu yılın son yıl olması denetim kalitesinin iyi anlaşıldığını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is an in-house system used to maintain and control a business. The quality of the audit is the possibility of reporting a firm that is in the process of auditing, in the event of disclosure of material errors, inaccuracies, deficiencies or irregularities occurring in the accounting system, in a manner consistent with the requirements. Thus, in order to protect the trust and reputation of the companies, they should either improve the quality of audit or disseminate corporate governance practices. In this context, the effect of corporate governance practices on audit quality is investigated in the study. According to this purpose, data from the 2012-2016 years of 96 companies of different sectors traded in Borsa İstanbul BIST-100 index have been utilized. While as a dependent variable the audit quality and as independent variables the corporate governance practices were included in the research, for the evaluation of the audit quality the size of the audit firm was preferred as an indicator. Binary Logistic Regression analysis was used in the research of the relationship between the variables. As a result of the analyzes carried out separately for each year, it is observed that the effect of the corporate governance practices on the audit quality continues to increase every year. The highest percentage of classification with the data of the last year has made it the year that best describes the effect of independent variables in the model created on the audit quality in that year. The highest year of classification is the last year of the year, indicating that the quality of the audit is well understood.