Balışeyh ilçesi yer adları
Toponyms of Balişeyh town
- Tez No: 570789
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARADOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Geography, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Balışeyh, ad bilimi, yer adı, mikrotoponimi, Kırıkkale, Balışeyh, onomastics, toponymy, microtoponymy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
“Balışey İlçesi Yer Adları”adlı bu tez Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesinin yirmi sekiz köyünden derlenen toplam 993 yer adı üzerine yapılmış bir mikrotoponomi çalışmasıdır. Tezin giriş bölümünde Ad bilimi ve Yer Adı Bilimi hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonrasında Balışeyh ilçesinin tarihi ve coğrafyası ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde yer adları; Yerleşim Yeri Adları, Yükselti ve Kayaç Adları, El Adları, Yol ve Köprü Adları, Tarım Alanı Adları, Su Adları, Kentlik Adları ve Orman-Koru Adları olarak sınıflandırılmıştır. Semantik inceleme bölümünde tezde geçen yer adları semantik açıdan incelenmiş, söz konusu bölgede yaşayan insanların yer adı verme mantığı, sözcüklerin anlamları ve adların veriliş sebepleri açıklanmıştır. Tezin yer adlarının yapısı bölümünde tezde geçen yer adları üzerinde morfolojik inceleme yapılmıştır. Tezin son bölümünde tezde geçen yer adlarında kullanılan coğrafi terim niteliğinde olan sözcüklerin sözlüğü hazırlanmıştır. Sonuç kısmında elde ettiğimiz bilgi ve bulgulardan yola çıkılarak bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a micro-toponomy study which is studied on a total of 993 locations compiled from twenty eight villages of Balışeyh,Kırıkkale. In the introduction part of the thesis,the information about Onomastics and Toponymy is given.Afterwards,the information about the history and geography of Balışeyh is given. In the first section, toponyms are classified as the names of settlements, the names of elevation and rocks, horonym adları, the names of roads, and bridges, the names of agricultural lands, hydronmy names, urban names, the names of woods -forest. In the semantic review section the places names mentioned in the thesis are examined semantically,the reason of giving name of the people living in this area, the meaning of the words and the reasons for giving names are explained in the section of the structure of the places names of the thesis.Morphological examination is done on the names of places mentioned in the thesis,a dictionary of local words and the words concerned as geographic terms used in the names of the places in the thesis is prepared. In conclusion part,an evaluation is made based on the information and findings obtained.