Döviz kurlarının sektörel fiyatlara geçişinin asimetrik eşbütünleşme analizi ile araştırılması
Nvestigation of the transition of currency exchange rates to sectoral prices by asymmetric co-integration analysis
- Tez No: 570913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Eşbütünleşeme, TAR Modeli, STAR Modeli, Döviz Kuru, Fiyat Endeksi, Asymmetric Cointegration, TAR Model, STAR Model, Exchange Rate, Price Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Döviz kurları, gelişmekte olan ülkelerde, uzun yıllardan beri Makroekonomik politikalar içinde önemli bir yer tutmaktadır. Döviz kurlarında meydana gelen değişmeler, ekonomide birçok değişken üzerinde beklenenden daha çok etki yaratabilmektedir. Türkiye gibi daha çok ihracat yapmak için daha çok ithalat yapmak zorunda olan ülkelerde ise, döviz kurlarında meydana gelen şokların ekonomide yaratacağı etkiler daha büyük olabilmektedir. Bu etkilerden biri de döviz kurundaki değişmelerin Yurtiçi fiyatlar üzerindeki etkisidir. Döviz kurundaki değişimlerin ekonomiye etkisi üzerine yapılmış birçok çalışma vardır. Bu çalışmada; döviz kurlarındaki değişimin sektörel fiyatlara yansıması, asimetrik eşbütünleşme analizi ile araştırılmıştır. Literatürde sıklıkla kullanılan TAR ve STAR modelleri ile asimetrik yapı modellenmiş ve yorumlanmıştır. Uygulamada 2003-2019 yılları arası seçilmiş 13 fiyat endeksinin, dolar ve avro üzerindeki asimetrik etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türkiye gibi dışa bağlı bir ekonomide, dolar kurunun bazı fiyat endekslerini asimetrik ve doğrusal olmayan yapıda etkilemekte olduğu görülmüştür. Fakat benzer yapıda kurulan bağımsız değişkenin avro kuru olarak alındığı modellerde benzer sonuçlar görülmemiştir. Avro kurunun simetrik ve doğrusal yapılarda fiyat endekslerini etkilediği söylenebilir. Bunun en önemli sebeplerinden birinin fiyat politikası ve istikrarının düşük olması, dolar kurunun ihracat ve ithalatta en önemli ödeme aracı olarak kullanılması gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
Exchange rates have been an important part of macroeconomic policies in developing countries for many years. Changes in exchange rates may have more impact on the economy than expected. In countries which have to import more to export more like Turkey, foreign exchange rates may affect the shocks occurring in the economy will create larger. One of these effects is the effect of exchange rate changes on domestic prices. There are many studies on the effects of exchange rate changes on the economy. In this study; The effect of changes in exchange rates on sectoral prices was investigated by asymmetric cointegration analysis. Asymmetric structure is modeled and interpreted by TAR and STAR models which are frequently used in literature. According to the obtained results in an economy dependent on the outside, like Turkey, it has seen some US dollar exchange rate affect the price index of asymmetric and non-linear structure. However, similar results were not observed in the models in which the independent variable established in a similar structure was taken at euro rate. It can be said that the exchange rate affects the price indices in symmetrical and linear structures. One of the most important reasons for this is the low price policy and stability, and the use of the dollar exchange rate as the most important means of payment in exports and imports.
Benzer Tezler
- Exchange rate pass-through into domestic price indicators: A sectoral analysis of Turkish economy
Döviz kurunun enflasyon göstergelerine geçişkenliği: Türkiye ekonomisinin sektörel analizi
EMİNE ÖZGÜ ÖZEN
Yüksek Lisans
İngilizce
2011
EkonomiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ELİF AKBOSTANCI ÖZKAZANÇ
- Exchange rate changes and manufacturing profits in Turkey
Döviz kurundaki değişimlerin imalat sanayi kar marjlarına etkileri
BEGÜM AKIŞ
Yüksek Lisans
İngilizce
2002
İşletmeBaşkent Üniversitesiİşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. TURAN EROL
- Sektörel reel döviz kurunun firma performansına etkisi
The impact of industry-specific real exchange rate on firm performance
CİHAN KIZIL
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Ekonometriİstanbul Teknik Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FUAT ERDAL
- Özelleştirme -Boyutları, seçilmiş ülkelerde deneyimler ve Türkiye uygulamaları
Başlık çevirisi yok
GÜLSEVİL YILDIZ