Beşir Ayvazoğlu'nun hayatı ve eserleri
The life of Beşir Ayvazoğlu and his works
- Tez No: 570914
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Beşir Ayvazoğlu, gelenek, medeniyet, İstanbul, biyografi, roman, deneme, şiir, Beşir Ayvazoğlu, tradition, civilization, İstanbul, biography, novel, essay, poem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Yaptığımız çalışma, sanatçının şahsi ve edebi hayatı hakkında hazırlanmış monografik bir incelemedir. Çalışmamız iki ana bölümden meydana gelmektedir: Birinci bölümde, Beşir Ayvazoğlu'nun hayatı ele alınmıştır. Bu bölümde sanatçının kişisel hayatı ve sanat hayatı iki alt başlıkta incelenmiştir. Sanatçının kişisel hayatı; doğduğu şehir, okuduğu okullar, meslek hayatı istikametinde; sanatçı kişiliği ise kaleme aldığı edebi türler bağlamında ele alınmaya çalışılmıştır. Bu bölüm oluşturulurken yazarla gerçekleştirdiğimiz mülakat, kendisiyle yapılmış olan röportajlar, hakkında yazılmış yazılar ve kendi kaleminden yazıya dökülmüş olan bireysel detaylar, sanatçının özel hayatı ile sanat görüşü hakkındaki önemli ayrıntıları tespit etme noktasında rehberimiz olmuştur. İkinci bölümde ise yazarın, çalışmamızın bitiş tarihine kadar meydana getirdiği bütün eserleri incelenmiştir. Sanatçının biyografi, deneme, roman, şiir, röportaj ve fabl gibi çeşitli türlerde toplam altmış beş eser ortaya koyduğu görülmüştür. Bu incelemeyle birlikte Türk edebiyatının en velut yazarlarından biri olan Beşir Ayvazoğlu'nun sanat dünyasındaki yeri ve bu sahaya katkısı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This working is a biographical research prepared in the matter of the artist's personal and literary life. Our work consists of two main parts: In the first part, Beşir Ayvazoğlu's life has been discussed. In this part, artist's personal life and art life have been researched in two subtitles. Artist's personal life has been tried to be discussed in terms of the city of his birth, the schools he attended, his career and his artistry has been tried to be discussed in terms of literary genres which he wrote. While it has been created this part, the meeting which we have made with the artist, interviews which has been made himself, writings which has been written about him and individual details which have been written out by himself have led us in the point of determining the important details in the matter of his private life and his artistry. In the second part, the artist's all works which he has written till due date of our working have been researched. It has been seen that the artist has presented sixty five works in many kind of genres such as biogaphy, essay, novel, poetry, interview, fable. Place in the world of art and contribution to this field of Beşir Ayvazoğlu, one of the most prominent writers of the Turkish Literature have been tried to be put forward with this research.