Futbolda yapılan dinamik ve statik core antrenmanlarının 12-13 yaş grubu sporcularının şut isabeti üzerindeki etkisi
The Effect of Dynamic and Static Core Training on Football Shock Accident of 12-13 Age Group Athletes
- Tez No: 570918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL GAZANFER GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Core Antrenman, Futbol, Şut, Statik, Dinamik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 8 haftalık dinamik ve statik core kuvvet antrenmanlarının 12-13 yaş gurubu erkek sporcularının şut isabetliliği üzerine etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmanın denek grubu 12-13 yaş grubu 30 erkek futbolcudan oluşturulmuştur Yaş (yıl): 12,60±0,49; Boy (cm): 143,77±4,96; Ağırlık (kg): 40,86±4,33'dir. Deneklerin antropometrik ölçümleri sonrasında, Dewitt-Dugan panoya şut testi, mekik testi, şınav testi, plank testi, bacak kaldırma testi ve sırt izometrik dayanıklılık testi ölçümleri alınmıştır. Sporcuların test uygulamaları 2 defa yapılıp en iyi derece kayıt edilmiştir. 8 haftalık antrenman sürecinde 3 gruba da ön test uygulanmıştır. 8 haftalık süreçte ise dinamik çalışma grubuna normal futbol antrenmanından sonra dinamik core antrenmanı uygulanmıştır. Statik çalışma grubuna da yine normal futbol antrenmanından sonra statik core antrenmanı yapılmıştır. Kontrol grubuna ise sadece klasik futbol antrenmanı uygulanmıştır. 8 haftalık antrenman sürecinden sonra üç gruba da son testler uygulanmış ve gruplar arasındaki farklılıklar belirlenmiştir. Bulgular: Veriler Statistical Package for Social Sciences 22 paket programına aktarıldıktan sonra tanımlayıcı istatistikler hesaplanmıştır. Çalışmada yapılan ön test ile son test ölçümlerine ait ortalamaların karşılaştırılması " Wilcoxon Signed Ranks testi, gruplar arası karşılaştırmalar ise Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak; 8 hafta boyunca yapılan dinamik ve statik core egzersizlerin grupların kendi içerisinde gelişim gösterdiği görülmektedir. Dinamik grup ve statik gruptaki deneklerin üzerinde gelişme sağlanırken kontrol grubunda ise her hangi bir gelişme sağlanamamıştır. Dinamik grup ile statik grubu karşılaştırdığımızda ise hemen hemen bütün test uygulamalarında değerler olumlu yönde birbirine çok yakındır. Bu değerler neticesinde hem statik core kuvvet egzersizlerini hem de dinamik core kuvvet egzersilerini antrenman programlarında sporcuları geliştirmeleri açısından kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is; The aim of this study is to investigate the effects of 8- week dynamic and static training on 12-13 age group male athletes. Method: The study group consisted of 30 male soccer players aged 12-13 years. Age (years): 12,60 ± 0,49; Height (cm): 143.77 ± 4.96; Weight (kg): 40.86 ± 4.33. After the anthropometric measurements of the subjects, Dewitt-Dugan clipboard smash test, shuttle test, push-up test, plank test, leg lifting test and back isometric endurance test were taken. The athletes' test applications will be done 2 times and recorded in the best degree. Pre-test was applied to 3 groups during 8-week training period. In the 8-week period, dynamic core training was applied to the dynamic working group after normal football training. Static core training was also applied to the static working group after normal football training. Only classical football training was applied to the control group. After 8 weeks of training, final tests were applied to all three groups and the differences between the groups were determined. Results: After the data were transferred to Statistical Package for Social Sciences package program, descriptive statistics were calculated. The comparison of the mean of pre-test and post-test measurements was done with Wilcoxon Signed Ranks test and the Kruskal Wallis test was used for comparison of groups. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level.