Değer yaratma sürecinde entegre raporlama ve uygulanması
The integrated reporting in the process of value creation and its implementation
- Tez No: 570977
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entegre Raporlama, Finansal Raporlama, Finansal Olmayan Raporlama, Değer Yaratma, Değer Yaratma Süreci, Integrated Reporting, Financial Reporting, Non- Financial Reporting, Value Creation, The Process of Value Creation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünyadaki küreselleşme sonucunda ekonomilerdeki karşılıklı bağımlılıklar, teknolojideki gelişmeler, tedarik zincirleri değişime uğramış ve hızlı nüfus artışı ile birlikte küresel tüketim de artmıştır. Bu da kaynakların kalitesi, varoluşu ve fiyatı üzerinde önemli bir etkiye neden olmuştur. Kaynaklar üzerindeki bu etkiler politik, sosyal ve ticari etkileri de ortaya çıkarmıştır. İşletmeler bu ortamda başarılı olabilmek için değişimlere ayak uydurmak zorundadırlar. Kuruluşların sürdürülebilir değer yaratan, inovasyon yapan ve daha azıyla daha fazlasını yapabilen yeni iş modelleri geliştirmeye yönelik yeni ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Bu değişimler kurumsal raporlamayı da etkilemiştir. Bu nedenle, günümüzdeki işletmeler doğal sermaye, sosyal sermaye gibi unsurların finansal sermaye ile olan etkileşimini yakından takip ederek, maddi ve maddi olmayan unsurlarını raporlarında bütünleşik bir şekilde göstermeye başlamışlardır. Raporlamada duyulan yeni ihtiyaçlar sonucunda“Entegre Raporlama”kavramı ortaya çıkmıştır. Entegre raporlama kavramı ise kısaca, finansal ve finansal olmayan sermayelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini dengeli, bütünleşik ve öz bir şekilde sunan ve kuruluşların kısa, orta, uzun vadede nasıl değer yarattığını anlatan bir raporlama biçimi olarak tanımlanabilir. Türkiye'de entegre raporlamayı uygulayan kuruluşlar günümüzde hala yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Uygulama yapılan Türk bankacılık sektöründe de entegre raporlamaya geçen banka sayısı oldukça azdır. Bu çalışmanın amacı, borsaya kote olan ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası A.Ş. ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin 2018 yılına ait entegre raporlarının değer yaratma sürecindeki uygulamalarının incelenerek karşılaştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization mutual dependencies between countries, economies have shifted due to supply chains, improvements in technology, rapid increase in population and increase in global consumption. This shift has had an essential effect on the quality, survival and price of resources. The mentioned effect on the resources have brought about political, social and trade related issues. Businesses have had to adapt to these changes to survive. Institutions are in need of new business models that create sustainable value, manage to achieve more with less input and are innovative. This change in our business environment have also had an effect on institutional reporting. Therefore, businesses today have adopted a wholesome approach to their reporting by following closely the interaction between elements such as natural capital, social capital and financial capital. This wholesome approach needed in reporting have conceived 'Integrated Reporting'. Briefly, integrated reporting is a reporting method that presents the interaction of financial and non-financial capital in a balanced, wholesome, compact manner and reveals how businesses create value in the short, medium and long term. In Turkey integrated reporting has not yet become widespread practice. The number of banks, which is the focus of our research, that have gone on to using integrated reporting is also quite limited. The aim of this research is to analyze and compare the implementation of value creation in the 2018 integrated reports of Türkiye Sınai ve Kalkınma Bank I.C. and Türkiye Garanti Bank I.C. both of which operate in banking and are listed on the stock exchange.