Temel hak ve hürriyetlerin anayasal güvenceleri
Constitutional guarantees of fundamental rights and freedoms
  1. Tez No: 570993
  2. Yazar: ZAMİRA HOŞTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YAŞAR SEVÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Temel haklar, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, Fundamental Rights, European Union Charter of Fundamental Rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde insan haklarına saygı olgusu demokratik bir toplumun olmazsa olmaz bir niteliği olarak görülmektedir. Bu durum insan haklarını, devletlerin salt bir iç hukuk meselesi olmaktan çıkararak, uluslararası boyuta taşımıştır. Bununla birlikte insan haklarının korunması ilk olarak devletlerin kendi sınırları içerisinde olmalıdır. Çünkü devletlerin varlık nedeni o ülke içinde yaşayanların insan hak ve özgürlüklerini korumaktır. Devletlerin insan hak ve özgürlüklerini koruma ve güvence altına alma konusunda çeşitli yükümlülükleri olmakla birlikte, tarihsel süreç incelendiğinde insan haklarının ve özgürlüklerinin, çoğunlukla devletler tarafından ihlal edildiği görülmektedir. Bu nedenle insan haklarının tanınması, korunması ve geliştirilmesi devletlerin iç meselesi olmaktan çıkarak, uluslararası topluluğu ilgilendiren bir denetim alanı haline gelmiştir. Bu bağlamda meydana gelen gelişmelere paralel olarak, anayasa mahkemelerinin başlangıçta ikincil misyonu olarak değerlendirilen temel hakları koruma görevi, günümüz anayasa mahkemelerinin temel görevleri haline gelmiştir. Bireysel başvuru yolu da bu misyonun gerçekleştirilmesinde son halka olarak, anayasa mahkemelerinin görevleri arasına girmiştir. Her birey, kişiliğine bağlı olan dokunulmaz, devredilmez ve vazgeçilmez haklarasahiptir. Bu haklar bireylere verilen birer hediye değildir. devletler kişilere ayrıla bu alanakarışamamaktadır. Özgürlük hiçbir zaman v hiçbir yerde sınırsız değildir. sınırsız olsaydı toplumdaanarşi, kölelik ve kaos egemen olurdu ve özgürlük anlamını yitirirdi. Bu yüzden özgürlüklerin belirli derecede düzenlenmesi toplum sağlığı bakımından gereklidir. Batı demokrasilerinde iki biçimde düzenleme biçimi vardır. Bunlardan ilki cezalandırıcı düzenleme şeklidir. Bu sayede,özgürlüklerin kullanımını engelleyen bir önlen alınmamakta ancak kanunlar ile özgürlüklerinsınırları belirlenmektedir. Bu sınırların ihlali suç olarak değerlendirilmekte ve bu yasaya görekarşılık gelen ceza ile cezalandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today to be respectful to human rights is seen as an unabondened fact. This situation carries the human rights from be an international dimension by removing it to be a national fact. In addition to this, protecting human rights must be in states own borders. Because, the cause of being a state is to protect human rights and liberty of their own citizens. Although the states have the duty to put down a guaranty and protect human rights, it is understood that human rights and liberty have been in violation of the states throughout the history. Therefore, recognition, protection and development of human rights have become an international community's control field, by emerging from being a state's inner matter. At first the duty of protecting fundamental human rights had been seen as a second mission of the Constitution Court. But later it is seen as a first mission of the Constitution Court. The way of individual reference has also entered among the duties of Constitution Court as a last chain. The individual has untouchable, inalienable and indispensable rights which are dependent on his / her personality. These rights are not gifts given to individuals. states cannot interfere in this field. Freedom is in no time and nowhere is unlimited. anarchy, slavery and chaos would prevail in the society and freedom would be lost. Therefore, the regulation of freedoms is necessary in terms of public health. Western democracies have two forms of regulation. The first of these is punitive form of regulation. In this way, the prevention of the use of freedoms is not prevented, but the limits of the laws and freedoms are determined. Violation of these limits is considered a criminal offense and punished by the corresponding penalty in accordance with this law