Mehmet Feyzi Efendi'nin Kur'an'ı yorumlama ilkeleri
Principles of Mehmet Feyzi Efendi's Quran interpretation
  1. Tez No: 570994
  2. Yazar: BİLGE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Mehmet Feyzi Efendi, Kastamonu, ayet, tefsir, ehl-i sünnet, metot, Qur'an, verse, tafsir, hadith, Ahl al-Sunnah, method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Asırlardan bu zamana kadar yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim pek çok âlim tarafından tefsir edilmiş, yorumlanmaya çalışılmıştır. Mehmet Feyzi Efendi de, Kur'an'dan bazı ayetleri yorumlayarak, Kur'an ve sünnet ışığındaki irşadı ile sadece Kastamonu'da değil, Kastamonu dışında da etkili olmuş bir âlimdir. Çalışma başlıca iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Mehmet Feyzi Efendi'nin Kur'an anlayışını etkileyen şahıslar ve Kur'an'ı yorumlamada öncelikleri ele alınırken, ikinci bölümde Mehmet Feyzi Efendi'nin Kur'an'ı yorumlama ilkeleri, genel ve özel ilkeler çerçevesinde ele alınmıştır. Söz konusu ilkeler, Kur'an'ın okunmasından hayata geçirilme sürecine kadar gerekli şartlar, Kur'an'ı anlama ve okuma metodları ve bazı ayetlerin başka bir ayete, hadise veya ehl-i sünnet âlimlerin görüşlerine dayandırılan ayet yorumları ile delillendirilmiştir. Ayrıca, ayetlerin dilbilimi, işarî ve zahirî yönüyle tefsirine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Holy Qur'an Quran has been commented on by many scholars until this time. Mehmet Feyzi Efendi is a scholar who has influenced not only Kastamonu but also outside of Kastamonu with his interpretation in the light of Qur'an and Sunna, interpreting some verses from the Qur'an. The study consists of two main parts. In the first part, Mehmet Feyzi Efendi's understanding of the Qur'an and the priorities in interpreting the Qur'an are discussed. In the second part, Mehmet Feyzi Efendi's interpretation of the Qur'an is discussed within the framework of general and special principles. These principles are evidenced by the necessary conditions from the reading of the Qur'an to the realization of the Qur'an, the methods of understanding and reading the Qur'an, and the interpretation of some verses based on the verses of another verse, hadith or the views of the Ahl al-Sunnah scholars. In addition, the linguistics of the verses, the commentary on the ischaracterical and apparent aspects are also mentioned.