Bayesyen stokastik sınır analizi ile kamu hastanelerinde etkinlik analizi
Efficiency analysis in public hospital with bayesyen stochastic frontier analysis
  1. Tez No: 571014
  2. Yazar: ÖZGE ATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Sağlık Kurumları Yönetimi, İstatistik, Econometrics, Health Care Management, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Hastane, Stokastik Sınır Analizi, Bayesyen Stokastik Sınır Analizi, Efficiency, hospital, stochastic frontier analysis, Bayesian stochastic frontier analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Etkinlik kavramı, pahalı bir hizmet türü olan sağlık hizmetleri için özel bir önem taşımaktadır. Günümüz sosyal devlet anlayışı çerçevesinde sağlık hizmetleri hükümet harcamaları içinde önemli bir pay oluşturmaktadır. Dolayısıyla etkinlik düzeyinin yükselmesi, sağlık hizmetlerinin maliyetini düşürerek devletin daha iyi kaynak planlaması yapabilmesi ve sağlık hizmetlerinde adaleti daha kolay sağlamasına imkân verebilecektir. Performans ölçümü ve takibi özellikle sağlık hizmetlerinde oldukça önemli bir konudur. Bir sağlık sisteminin performans hedeflerinin en önemli boyutlarından biri etkinliktir. Son 30 yılda, sağlık hizmetlerinin performans değerlendirmesinde kullanılmak üzere parametrik ve parametrik olmayan birçok yöntem geliştirilmiştir. Etkinliğin ampirik olarak ölçümü konusunda kullanılan iki başat metot Veri Zarflama Analizi (VZA) ve Stokastik Sınır Analizi'dir (SSA). Bayesyen SSA ise önbilgiyi dikkate aldığı için daha gerçekçi tahminler elde etme imkânı sunmaktadır. Türkiye'de sağlık sektöründe bir etkin(siz)lik sorunu bulunduğu bugüne kadar yapılan gözlemler ve ampirik çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Bu çalışmada sağlık hizmetlerinde teknik etkinlik konusu kamu hastaneleri düzeyinde ele alınarak klasik SSA ve Bayesyen SSA yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen bulgular klasik ve Bayesyen SSA'dan elde edilen etkinlik skorlarının önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koymaktadır. Bayesyen SSA skorlarına göre kamu hastaneleri tam etkinlik sınrına yakın faaliyet göstermektedirler ve bu yüzden etkinliği artırmak açısından sınırlı bir potansiyele sahiptirler.
Özet (Çeviri)
The concept of efficiency is of particular importance for health services, which is an expensive type of service. Within the framework of contemporary“social state”understanding, health services constitute a considerable share within total government spendings. Therefore, the increase in the level of efficiency will enable the state to make better resource planning and to provide justice in health services more easily by reducing the cost of health services. Performance measurement and monitoring are particularly important issues in health care services. One of the most important aspects of the performance goals of a health system is efficiency. In the few decades, many parametric and non-parametric methods have been developed to be used in the performance evaluation of health services. The two main methods used for empirical measurement of efficiency are Data Envelopment Analysis (DEA) and Stochastic Frontier Analysis (SFA). Because Bayesian SFA takes a priori information into consideration, it provides more realistic estimates. An (in)efficiency problem in the health sector in Turkey has been documented by observations and empirical studies conducted so far. In this study, technical efficiency in health services was investigated at the level of each public hospitals and it was investigated by using classical SFA and Bayesian SFA methods. The results show that the efficiency scores obtained from classical and Bayesian SFA differ significantly. According to the Bayesian efficiency scores, public hospitals operate close to the full efficiency limit and therefore have limited potential to increase efficiency.