The effects of social support, perceived family environment, loneliness and emotion regulation difficulties on nonsuicidal self-harm behaviors & suicide ideation
Sosyal destek, algılanan aile ortamı, yalnızlık ve duygu regülasyon zorluklarının intihar amacı gütmeyen kendine zarar verme davranışları ve intihar düşüncesine etkileri
- Tez No: 571053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GALİP BAHÇEKAPILI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İntihar amacı gütmeyen kendine zarar verme, intihar düşüncesi, sosyal destek, aile ortamı, yalnızlık, duygu regülasyon zorlukları, nonsuicidal self-harm, suicide ideation, social support, family environment, loneliness, emotion regulation difficulties
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal destek, algılanan aile ortamı, yalnızlık ve duygu regülasyon zorluklarının intihar amacı gütmeyen kendine zarar verme davranışları ile intihar düşüncesine etkisini 17 ve 19 yaş aralığındaki 414 lise öğrencileri arasında incelemektir. Demografik Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Bilişsel Duygu Regülasyon Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği, Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, İntihar Düşünce Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. İntihar amacı gütmeyen kendine zarar verme davranışlarına sahip öğrenciler, bu davranışları sergilememiş öğrencilere kıyasla, daha fazla psikolojik problemlere ve tedavi geçmişine sahip olduklarını belirtmişlerdir. Kesmek, çimdiklemek, saç yolmak, cildini çizmek, kendine vurmak veya çarpmak gibi davranışların düşük sosyo-ekonomik statü ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Kadınların erkeklere kıyasla daha çok ısırma, saçını yolma, çimdikleme ve cildini çizme davranışlarını gösterdiği bulunmuştur. Kendine zarar verme davranışlarının işlevlerinin çoğu, intihar düşüncesi, semptomlar, duygu regülasyon zorlukları, aile işlevsizliği, kendini suçlama, kabul, ruminasyon, perspektif içine alma ve felaketleştirme ile pozitif olarak korelasyon içinde olduğu tespit edilmiştir. Kendine zarar verme davranışları ve intihar düşüncesinin çalışmanın diğer değişkenleri ile olan ilişkisine regresyon analizleri ile bakılmıştır. Felaketleştirme, başkasını suçlama, kendini suçlama, olumlu yeniden değerlendirme, yalnızlık, aile içindeki iletişim, aile desteği, dürtüsellik, duygu regülasyon stratejilerine limitli erişilebilirlik, duygusal netlikten yoksunluk ve semptomlar intihar düşüncesini yordamıştır. Olumlu yeniden değerlendirme, başkasını suçlama, aile desteği, dürtüsellik ve düşmanlığın kendine zarar verme davranışını yordadığı saptanmıştır. Yalnızlık ile intihar amacı gütmeyen kendine zarar verme davranışları arasındaki ilişkide duygu regülasyon zorluklarının aracı rol üstlendiği desteklenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the effects of social support, perceived family environment, loneliness and emotion regulation difficulties on nonsuicidal self-harm behaviors and suicide ideation among 414 Turkish college students, between the ages of 17 and 19. Demographic Questionnaire, Brief Symptom Inventory, The Difficulties in Emotion Regulation Scale, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Family Assessment Device, Inventory of Statements about Self-injury, The Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Suicide Ideation Scale, UCLA Loneliness Scale were used to collect data. The students with nonsuicidal self-injury behaviors reported more psychological problems and treatment history compared to the participants without nonsuicidal self-injury behaviors. Cutting, pinching, pulling hair, scratching, banging and hitting were found to be related with low socio-economic status. Females were found to show biting, pinching, pulling hair and scratching more frequently compared to men. Many nonsuicidal self-harm behavior functions were found to be positively correlated with self-blame, acceptance, rumination, putting into perspective and catastrophizing, suicide ideation, symptoms, emotion regulation difficulties and family dysfunction. The associations of nonsuicidal self-harm and suicide ideation with other study variables were investigated through regression analysis. Self-blame, catastrophizing, blaming others, positive reappraisal, loneliness, communication in the family, family support, impulsivity, limited access to emotion regulation strategy, lack of emotional clarity, depression, anxiety and negative-self predicted suicide ideation. Positive reappraisal, blaming others, family support, impulsivity and hostility were found to predict nonsuicidal self-harm behaviors. The mediating role of difficulties in emotion regulation on the relationship between loneliness and self-injury was supported in our study. The findings of the present study were discussed in the light of the relevant literature with clinical implications and future suggestions.