The effects of maternal characteristics on prenatal attachment in first-time mothers
İlk kez anne olan kadınlarda annesel faktörlerin doğum öncesi bağlanmaya etkisi
- Tez No: 571052
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN İLDEN KOÇKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma, prenatal bağlanma, maternal özellikler, ilk gebelik, fetüs, attachment, prenatal attachment, maternal characteristics, first-time pregnancy, fetus
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma hamilelik döneminde anneye ait özelliklerin, anne adayının henüz doğmamış bebeği ile kurduğu bağ üzerindeki etkisini görmeyi amaçlamıştır. Bu kapsamda yaşları 18-41 (AO = 30.2 yıl, Ss = 4.42) arasında değişen 248 kadın çalışmaya katılmış ve demografik, hamilelik dönemi ve psikososyal değişkenlere yönelik envanterleri cevaplamışlardır. Bütün katılımcılar ilk çocuğuna hamile kadınlardan oluşmakta ve araştırmaya katıldıklarında hamileliklerinin 13 ile 42. hafta (AO = 31.5 hafta, Ss = 5.50) aralığında yer almaktadır. Katılımcılara verilen araştırma bataryası Demografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri Revize Formu (YIYE-II), Kısa Semptom Envanteri (BSI), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (CBOO)'den oluşmaktadır. Verilerin analizi için öncelikle demografik, hamilelik dönemi ve psikososyal değişkenler ile prenatal bağlanma arasındaki ilişkiye ve daha sonra regresyon analizi uygulanarak hangi değişkenlerin prenatal bağlanma için yordayıcı olduğuna bakılmıştır. Sonuçlar hamilelik haftası, yaş, hamile kalmak için tedavi görmüş olmak, psikiyatrik hastalık geçmişi, yenidoğan bakımında yetkin hissetmek, bebeğin adına karar vermiş olmak, bebeğin cinsiyeti, romantik bağlanma stili, algılanan sosyal destek, duygu düzenleme güçlüğünde farkındalık eksikliği ve sıkıntılıyken bilişleri ve davranışları kontrol etmede güçlük (duygu düzenleme güçlüğünde amaç alt ölçeği) ile doğum öncesi bağlanma arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak yaş, romantik bağlanma stili ve öfke düzeyi doğum öncesi bağlanmayı yordayan değişkenler olarak bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, ilgili literatür ışığında tartışılarak, çalışmaya dair kısıtlılıklar belirlenmiş ve gelecek için yapılması uygun olacak araştırma ve uygulamalar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the effects of the maternal characteristics on the attachment of the mother to her unborn child in the pregnancy period. To fulfill this aim 248 pregnant women aged between 18-41 years old (M = 30.2 years, SD = 4.42), were asked to fill the questionnaires about demographic, pregnancy-related and psychosocial variables. All subjects were restricted to women who were having their first child, and they were between 13 and 42 weeks gestation (M = 31.5 weeks, SD = 5.50) at the time they completed the instruments. The assessment battery consisted of Demographic Form, Prenatal Attachment Inventory (PAI), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Experiences in Close Relationships-Revised Inventory (ECR-R), Brief Symptom Inventory (BSI), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and Multidimensional Anger Scale (MDAS). For the data analysis, firstly the associations between the demographic, pregnancy-related and psychosocial variables and prenatal attachment were investigated then regression analysis was conducted to understand the variables that predict prenatal attachment. The results revealed that gestation week, age, receiving treatment for fertility, having a psychiatric disorder history, feeling competent on infant care, deciding a name for the baby, gender of the fetus, romantic attachment style, perceived social support, lack of awareness in emotion regulation difficulties and difficulties in controlling cognitions and behaviors when distressed (goals) were significantly associated with prenatal attachment. In addition to this, age, romantic attachment style and anger level were predictors of prenatal attachment as well. Findings of the study were discussed in the frame of relevant literature with limitations, clinical implications and future suggestions.