Cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşayan bireylerde sosyal ilişkilerin varlığının ve niteliğinin benlik saygısı ve işlevsellik üzerine etkileri
The effects of the presence and quality of social relationships on self-esteem and functioning in individuals with gender dysphoria
- Tez No: 878212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YORGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyetinden hoşnutsuzluk, sosyal ilişkiler, ilişki kalitesi, aile desteği, yakın ilişkiler, Gender dysphoria, social relationships, relationship quality, family support, close relationships
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Sosyal ilişkilerin ruh sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşayan bireyler yaşamları boyunca aile ortamında, eğitim hayatında, işte ve kamusal alanlarda ilişki kurduğu kişiler tarafından ayrımcılık ve kötü muamaleye maruz kalabilmektedir. Bu durum, kişilerde olumsuz kendilik algısına, cinsiyet kimliğini gizlemeye ve ruhsal sorunlara yol açmaktadır. Çalışmamızda, transların sosyal ilişkilerinin niteliğinin, bu ilişkileri etkileyen faktörlerin ve bunların benlik saygılarına ve işlevselliklerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza 65 trans ve 65 cis-birey olmak üzere toplam 130 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu, sosyal ilişkiler veri formu, DSM-5'e göre yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5-CV), Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği (ARİKÖ), Akran İlişkileri Ölçeği (AİÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma grubunda katılımcıların %69.2'si (n=45) biyolojik cinsiyeti kadındı. Transların %61.5'inin (n=40) cinsiyet geçiş süreci için aile desteği mevcuttu. Transların ebeveyn ilişkileri kontrollere kıyasla daha olumsuz, kardeş ve akran ilişkileri kontrollere göre daha olumlu bulundu. Her iki grubun romantik ilişki süresi ve sıklığı benzer bulundu. ARİKÖ skorları translarda kontrol grubuna göre, trans kadınlarda da trans erkeklere göre daha düşük bulundu. Transların ÇBASDÖ'de“arkadaş”alt ölçeği ve AİÖ skorları kontrol grubuna kıyasla yüksek bulundu. Aile desteği olmayan transların olanlara göre intihar düşüncesi anlamlı olarak yüksek bulundu. Yalnızlık ile yaşam memnuniyeti ve benlik saygısı arasında negatif korelasyon saptandı. Benlik saygısı ve işlevsellik düzeyi her iki grupta da benzer bulundu. Sonuç: Translarda destekleyici yakın ilişkilere sahip olmak ruh sağlığı açısından önemlidir. Ruh sağlığı çalışanları, translarda aile ve akran ilişkilerini sorgulamalı ve gerektiğinde psikoterapötik müdahalelere başvurmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Individuals experiencing gender dysphoria may face discrimination and rejection throughout their lives by those they interact with in family settings, educational environments, workplaces, and public spaces. This situation leads to negative self-perception, concealing one's gender identity, and mental health issues. It is known that social relationships have significant effects on individuals' mental health. Our study aims to investigate the quality of social relationships of transgender individuals, the factors affecting these relationships, and their impacts on self-esteem and functionality. Method: A total of 130 participant, 65 trans and 65 cis individuals, were included in our study. Participants were administered a sociodemographic and clinical data form, social relations data form, a structured clinical interview according to DSM-5 (SCID-5-CV), Three-Dimensional Attachment Styles Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Perceived Romantic Relationship Quality Scale (PRRQS), Peer Relations Scale (PRS), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSE), and the Functioning Assessment Short Test (FAST). Results: In the research group, 69.2% (n=45) of the participants were identified as biologically female. 61.5% (n=40) of the trans individuals had family support for the gender transition process. Trans individuals had more negative parental relationships compared to controls, but more positive sibling and peer relationships. The duration and frequency of romantic relationships were similar in both groups; however, PRRQS scores were lower in trans individuals compared to the control group and lower in trans women compared to trans men. Trans individuals scored higher on the“friends”subscale of the MSPSS and the PRS compared to the control group. It was observed that trans individuals with family support had significantly lower suicidal ideation compared to those without family support. A negative correlation was found between loneliness and life satisfaction and self-esteem. Self-esteem and functionality levels were found to be similar in both groups. Conclusion: Having supportive close relationships is important for mental health in trans individuals. Mental health professionals should inquire about family and peer relationships in trans individuals and apply to psychotherapeutic interventions when necessary.