Sağlık çalışanlarında algılanan paternalist liderliğin örgütsel yalnızlık ve bireysel yaratıcılık üzerine etkisi: Çanakkale ili örneği
The effect of perceived paternalistic leadership on organizational loneliness and individual creativity among healthcare workers: The case of Çanakkale province
  1. Tez No: 1011551
  2. Yazar: ANDAÇ EFE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SEZER OĞUZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Paternalistik liderlik, Örgütsel davranış, Örgütsel yalnızlık, Paternalistic leadership, Organizational behavior, Organizational loneliness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Paternalist liderlik, özellikle toplulukçu kültürlerde liderin çalışanlarını koruyup gözettiği, örgütte aile ortamı oluşturmaya önem verdiği ve bunun karşılığında sadakat ve saygı beklediği bir liderlik anlayışı olarak çalışanların psikososyal deneyimlerini ve iş tutumlarını doğrudan etkilemektedir. Örgütsel yalnızlık, çalışanların iş ortamında kendilerini sosyal ve duygusal açıdan dışlanmış, desteklenmemiş veya ilişkisel anlamda yetersiz hissetmeleriyle ilişkili bir olgu iken; bireysel yaratıcılık, çalışanların yeni ve özgün fikirler geliştirme, sorunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşma ve yenilikçi davranış sergileme eğilimlerini ifade etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, sağlık çalışanlarında algılanan paternalist liderliğin örgütsel yalnızlık ve bireysel yaratıcılık üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında, Çanakkale ilinde görev yapan 300 sağlık çalışanından anket tekniği ile veriler toplanmış ve elde edilen veriler nicel araştırma deseni çerçevesinde“IBM SPSS Statistics 22”programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada öncelikle kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiş; ardından korelasyon analiziyle değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş, basit doğrusal regresyon analizi ile paternalist liderliğin örgütsel yalnızlık ve bireysel yaratıcılık üzerindeki etkileri test edilmiş, ayrıca demografik değişkenlere göre farklılıkların belirlenmesine yönelik ek analizler uygulanmıştır. Bulgular, paternalist liderlik algısı arttıkça çalışanların örgütsel yalnızlık düzeylerinin, sosyal ve duygusal yalnızlık boyutları dâhil olmak üzere, anlamlı biçimde azaldığını göstermiştir. Diğer taraftan paternalist liderliğin, sağlık çalışanlarının bireysel yaratıcılık düzeylerini anlamlı ve olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Genel olarak elde edilen sonuçlar, sağlık kurumlarında paternalist liderlik özellikleri sergileyen yöneticilerin çalışanların yalnızlık algılarını azaltabileceğini ve yaratıcı potansiyellerini destekleyebileceğini göstermekte; çalışan odaklı ve ilişki temelli liderlik anlayışlarının önemine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Paternalistic leadership, particularly in collectivist cultures, is a leadership style where the leader protects and oversees employees, emphasizes the importance of a family-like environment within the organization, and expects loyalty and respect in return. This directly addresses employees' psychosocial experiences and work attitudes. Organizational loneliness is a phenomenon that arises when employees feel socially and emotionally excluded, unsupported, or relationally inadequate in the work environment; while individual creativity refers to people's tendencies to develop new and original ideas, approach things from different perspectives, and exhibit contemporary behavior. The main objective of this study is to increase the power of perceived paternalistic influence on loneliness and individuality among healthcare workers. Data was collected from 300 healthcare workers in Çanakkale province using a survey technique, and the obtained data was analyzed using the“IBM SPSS Statistics 22”program within the framework of a well-designed research approach. First, the currency and publication analyses of the scales used were performed; then, the relationships between variables were examined using change analysis; simple linear regression analysis was used to test the effects of separating paternalistic roots on loneliness and individual creativity; and additional analyses were conducted to determine differences according to demographic variables. A broad, paternalistic perception of leadership shows that individuals' levels of loneliness, including social and emotional loneliness, increase significantly. On the other hand, paternalistic policies have a lasting and significant positive impact on the individual freedom levels of healthcare workers. Overall, the results show that exhibiting paternalistic management characteristics in healthcare authorities can reduce the loneliness perceptions of those who listen and support their creative potential; highlighting the importance of employee-centered and relational management approaches.