Nasîruddin Et-Tûsî'nin Ahlâk-ı Nâsırî adlı eserinde siyaset felsefesi
Political philosophy in Nasîr Al-Tusi̇ Moral-i Nasirî
  1. Tez No: 571070
  2. Yazar: FAZLI KİP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE AYKIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nasirüddin Tûsî, Ahlâk, İslam Felsefesi, Devlet, Başkan, İmam, Nasir Al-Din Tusi, Ethics, Islamic Philosophy, Governmental, President, İmam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma 13. asrın önemli İslam düşünürlerinden Nasîruddin Tûsî'nin siyâset görüşünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken onun Ahlâk- Nâsırî, Evsafu'l-Eşraf, İmamet Risalesi adlı eserleri temel alınmıştır. Ahlak felsefesi, İslam düşünürlerinin ilgilendiği ve çokça eser verdiği bir alandır. Tercüme hareketinden sonra bu alanda birçok özgün eser verilmiştir. Tûsî de bu alanda eser veren önemli düşünürlerdendir. Onu bu alanda önemli kılan özellik ise ferdî ahlak ve ev idaresine siyâseti de ekleyerek üçlü bir ahlâk eseri prototipi oluşturmasıdır. Eserini oluştururken genel hatlarıyla ferdî ahlakta İbn Miskeveyh'ten, ev idaresinde İbn Sînâ'dan ve devlet yönetiminde ise Fârâbî'den yararlanmıştır. Tûsî, ahlâk alanında özgün bir filozof olmuş ve kendinden sonra gelen Kınalıâde Ali ve Celaleddin Devvânî gibi filozofları da etkilemiştir. Tûsî, devlet ve devlet başkanına ilişkin görüşlerinde genel hatlarıyla Fârâbî'den etkilenmiş olsa da felsefî devlet başkanının Şia'nın imamıyla olan benzerliği dikkat çekicidir. Onun devlet başkanı için belirlediği fıtrî ve kazanılmış özellikler, imamın vasıflarıyla benzerlik arz etmekte ve imam görüşüne zemin teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was made to examine Nasir Al-Din Tusi's political view, one of the most important Islamic thinkers of the 13th century. We used his Naserian Ethics, Ausaf al-Ashraf and Risaleh-i Imamet books as the basis of the study. Moral philosophy is a field in which Islamic thinkers are interested and produce many works. After the translation movement, this field was adapted and many works were given in this field. Tûsî is one of the most important thinkers that produce works in this field, too. What makes him important in this field is that he was created trio of a morality work as adding politics to individual morality and home administration. While he was creating his work, he benefited from Ibn Miskawaih at individual morality, Ibn Sina at home administration and Farabi at state administrartion. Tusi has became an original philosopher in the field of morality and he has affected philosophers like Kınalızade Ali and al-Dawānī that coming after himself. As Tusi has been affected from Farabi's views related on the state and the head of state. however, he is striking with the similarity of the philosophical state president Shia's imam. The natural and acquired characteristics that he determined for the head of state are similar to the characteristics of the imam and they form the basis of the imam's view.