Turizm sektöründe kadın işgücünün performansının incelenmesi, Edirne ili konaklama işletmeleri örneği
Investigation of the performance of women labor in the tourism sector: case of Edirne's accommodation enterprises
  1. Tez No: 571196
  2. Yazar: CEYLAN ÇİÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ZÜMRÜT BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Cinsiyet Ayrımcılığı, İş Performansı, Konaklama İşletmeleri, Female Labor Force, Gender Discrimination, Employee Performance, Accommodation Facilities
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Hizmet sektörü, istihdam yaratma oranı giderek artış gösteren ve kadın işgücünün oranının yüksek olduğu bir sektördür. Turizmin birden fazla sektör ile ilişkili ve emek yoğun bir sektör olması nedeniyle kadın işgücü bu alanda yoğunlaşmaktadır. Çalışma; konaklama işletmelerinde istihdam edilen kadınların demografik özelliklerini, performanslarını ve cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıp kalmadıklarını belirlemeye yönelik gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, demografik özellikler ve cinsiyet ayrımcılığı algısının performans üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan alan araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın sınırlılıklarını Edirne il ve ilçelerindeki konaklama işletmelerinde çalışan kadınlar oluşturmaktadır. 58 konaklama işletmesinde toplam 157 kadın anket çalışmasına dahil olmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların eğitim seviyelerinin düşük olduğu, genelde kat hizmetlerinde yoğunlaştığı, geçimlik ücret seviyelerinde çalıştığı görülmüştür. Ayrıca katılımcılar işe alım, terfi, hizmet içi eğitim, ücret gibi konularda cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmadıklarını ve performanslarının yeterli düzeyde olduğunu belirtmiştir. Kadın çalışanların performans düzeylerinin eğitim durumu, sektör tecrübesi ve işletme tecrübesine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Cinsiyet ayrımcılığı algılarının medeni durum, gelir seviyesi ve işletme tecrübesine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Cinsiyet ayrımcılığı algısı ile performans düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışma özellikle alan taraması ile özgün bir araştırma niteliğindedir.“Turizm sektöründe kadın işgücünü”inceleyen araştırmalar kapsamında katkı sağlaması ve gelecek araştırmalar için bir kaynak niteliği taşıması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The service sector creates an increasing rate of employment and a high rate of female labor force. Women's laborforce is concentrated in this field as tourism is related to more than one sector and is labor intensive. The aim of the study was to determine the demographic characteristics, performances and gender discrimination of women employed in accommodation establishments. In addition, the effects of demographic characteristics and perception of gender discrimination on performance were examined. In the study, one of the quantitative research methods, field research was used. The limitations of the study are women who work in accommodation establishments in Edirne province. There were a total of 157 female employees participated in the survey. Acording to the findings of the research, the education level of the participants was low, they mostly concentrated in housekeeping and worked at subsistence wage levels. In addition, the participants stated that they were not exposed to gender discrimination in terms of recruitment, promotion, in-service training and wage. The participants stated that their performances were adequate. It was found that the performance levels of female employees differed significantly according to their education level, sector experience and business experience. Gender discrimination perceptions differ significantly according to marital status, income level and business experience. There was no significant relationship between perception of gender discrimination and performance level. This research is an original research especially with field survey. It is aimed to contribute to the literature and to serve as a resource for future research within the scope of the studies that examine“women employment in tourism”together.