V-kalıp bükme parametrelerinin araştırılması
Investigation of V-die bending parameters
- Tez No: 571216
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: V kalıp, büküm, abkant pres, Sonlu elemanlar metodu, V die, bending, press break, Finite element method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sac metallerin kullanımı çok geniş alana yayılmıştır. Bu sebepten dolayı sac bükme işlemi önem kazanmaktadır. Bükme işlemi, alt kalıp üzerinde bulunan sac metal malzemenin, üst bıçağın sac malzemeyi V kalıp içerisine bükmeye zorlamasıyla meydana gelmektedir. Bu işlemde malzeme, malzeme geometrisi, kalıp geometrisi bükme işlemini etkileyen en önemli unsurlarıdır. Bu tez çalışmasında bükme işlemini etkileyen unsurlar arasında bulunan malzeme ve takım geometrisinin bükme kuvveti üzerindeki etkisi analitik, deneysel ve sayısal olarak incelenmiştir. Sayısal incelemeler için ANSYS sonlu elemanlar yazlımı kullanılmıştır. Kalıp, sac malzeme ve üst kalıp SolidWorks modelleme programıyla 2D olarak oluşturuldu. Deney malzemelerine çekme deneyleri uygulanarak malzeme özellikleri tespit edildi. Elde edilen değerler sayısal ve analitik hesaplarda kullanıldı. Üç farklı yöntem ile elde edilen bükme kuvveti değerleri mukayese edildi. Doğruluğu ispat edilen sayısal model kullanılarak, V-kalıp bükme parametreleri sayısal olarak araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The use of sheet metals is widespread. For this reason, sheet metal bending process becomes important. The bending process occurs when the sheet metal material on the lower die forces the upper blade to bend the sheet material V into the die. In this process, material, material geometry, mold geometry are the most important elements affecting the bending process. In this process, material, material geometry, die geometry are the most important elements affecting the bending process. In this paper, the effect of material and tool geometry, which is one of the factors affecting the bending process, on the bending force is analyzed analytically, experimentally and numerically. ANSYS finite element software was used for numerical analyses. Die, sheet material and up-die were created in 2D using SolidWorks modeling program. Tensile tests were applied to the test materials to determine the material properties. The obtained values were used in numerical and analytical calculations. The values of the bending force obtained by three different methods were compared. V-die bending parameters were investigated numerically using the proven numerical model.