Bazı patates çeşitlerinde in vitro mikro yumru üretimi
In vitro mi̇cro-tuber production of some potato varieties
- Tez No: 571217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SATI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aktif karbon, İn vitro mikro-yumru, Solanum tuberosum L, sitokinin, sukroz, Activated carbon, cytokinin, in vitro micro-tuber, sucrose, Solanum tuberosum L
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Mikro yumru üretimi son yıllarda patates tarımında temel tohumluk ve sertifikalı tohumluk üretim programlarında kullanılmaktadır. Tez çalışması kapsamında ülkemizde ekonomik öneme sahip bazı patates (Agata, Electra, Melody, Jelly, Christel, Madeleine) çeşitlerinde in vitro mikro yumru oluşumu üzerine etkili faktörler incelenmiştir. İn vitro mikro-yumru oluşumu üzerine sitokinin kaynakları ve sukroz dozlarının etkisini belirlemek amacıyla tek yaprak içeren tek boğum eksplantları 1 mg/L kinetin, 1 mg/L meta-Topolin 0.5 mg/L TDZ veya 1 mg/L BAP 30 veya 60 g/L sukroz ile 8 g/L agar, mikro-yumru oluşumu üzerine sitokinin kaynakları ve aktif karbonun etkisini belirlemek amacıyla yürütülen denemede 1 mg/L kinetin veya 1 mg/L meta-Topolin ve 0 veya 2 mg/L aktif karbon 60 g/L şeker ve 8 g/L agar, BAP konsatrasyonlarının etkisini belirlemek amacıyla yürütülen denemede 1, 2 veya 4 mg/L BAP, 60 g/L sukroz ve 8 g/L agar, katılaştırıcıların etkisini belirlemek amacıyla kurulan denemede 0.5 mg/L TDZ, 60 g/L şeker ve 5-7 g/L agar veya 2-4 g/L gelrite kullanılmıştır. Tüm denemeler MS besin ortamında 16 saat aydınlık 8 saat karanlık fotoperiyot, 22±2°C ve 3000 lüks ışık yoğunluğu koşullarında gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, tüm uygulamalarda mikro yumru oluşumu, ortalama mikro-yumru ağırlığı ve çapı üzerine genotip-kültür ortamı interaksiyonunun önemli olduğu belirlenmiştir. En fazla mikro-yumru oluşum oranı Agata, Melody ve Madaleine çeşitlerinde sırasıyla %91.67, 44.3 ve 75 ile 0.5 mg/L TDZ+60g/L sukroz, Christel çeşidinde %70.83 ile 1 mg/L BAP ve 60 g/L sukroz, Electra çeşidinde %91.67 ile 1 mg/L kinetin+2 g/L aktif karbon+60g/L şeker ve Jelly çeşidinde %83.33 ile 1 mg/L kinetin+60 g/L sukroz içeren ortamdan elde edilmiştir. Genel olarak tüm çeşitlerde 60 g şeker ortalama mikro-yumru ağırlığını ve çapını artırmıştır.
Özet (Çeviri)
Micro-tuber production has been used in basic seed and certified seed production programs in potato farming in recent years. In this study, the factors affecting the in vitro micro tuber formation of some potato (Agata, Electra, Melody, Jelly, Christel, Madeleine) cultivars of economic importance in our country were investigated. In order to determine the effect of cytokinin sources and sucrose doses on micro-tuber formation in vitro, single-node cuttings of potato cultivars were cultured on media containing 1 mg/L kinetin, 1 mg/L meta-Topolin, 0.5 mg/ L TDZ or 1 mg/L BAP, 30 or 60 g/L sucrose and 8 g/L agar;, in order to determine the effect of cytokinin sources and activated carbon were cultured 1 mg/L kinetin or 1 mg/l meta-Topolin and 0 or 2 mg/L activated carbon, 60 g /L sucrose and 8 g/L agar; in order to determine the effect of BAP concentration were cultured 1, 2, 4 mg/L BAP, 60 g/L sucrose and 8 g/L agar; in order to determined gelling agent type and concentration were cultured 0.5 mg/L TDZ, 60 g/L sucrose and 5-7 g / L agar or 2-4 g/L. All experiments were performed in MS nutrient medium under 16:8 light:dark photoperiod at 3000 lux light intensity and 22±2 °C temperature. As a result, it was determined that genotype-culture media interaction was important on micro-tuber formation, average micro-tuber weight and diameter in all applications. The maximum micro-tuber formation rate were obtained from MS medium including 0.5 mg/L TDZ+60g/L sucrose with 91.67%, 44.3 and 75 at of Agata, Melody and Madaleine cultivars respectively, from MS medium including 1 mg/L BAP and 60 g/L sucrose with 70.83% to at Christel cultivar and from MS medium including 1 mg/L kinetin+2 g/L activated carbon+60g/L sucrose with 91.67% at Electra cultivar and from MS medium including 1 mg/L kinetin+60 g/L sucrose with 83.33% at Jelly cultivar. In general, 60 g of sugar increased the average micro-tuber weight and diameter.