Adli muhasebecilik mesleği ve farkındalığı:Kayseri'de muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
Forensic accounting profession and awareness: A research on accounting professionals in Kayseri
- Tez No: 571225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA AKSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Muhasebe Meslek Mensupları, Adli Muhasebe Farkındalığı, Forensic Accounting, Accounting Professionals, Forensic Accounting Awareness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte teknolojinin getirdiği yenilikler tüm dünyada ticaretin çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasına olanak sağlamıştır. Küresel ticaret ağında yapılan finansal işlemler daha kompleks bir hal almıştır. Bunun sonucunda ise karmaşıklık beraberinde daha kolay hile ve yolsuzluk yapılan ortamlar yaratmıştır. Adli muhasebenin doğuşu ise işte tam bu noktada, denetim sistemlerinin ve kullanılan muhasebe yöntemlerinin yapılan usulsüzlükler karşısında aciz kalmasıyla ortaya çıkmıştır. Yeni bir alan olarak adli muhasebe kendi bünyesinde muhasebe ve hukuk prensipleri ile kurallarını birleştirerek özellikle finansal sorunların çözümünü aramaktadır. Bu mesleği icra eden kişiler adli muhasebeciler olarak anılmaktadır. Adli muhasebecilerin yerine getirdikleri görevleri arasında dava desteği, uzman bilirkişilik, hile ve usulsüz işlemlerin denetlenmesi vardır. Gelişmiş ülkelerde yasal olarak mevcudiyetini sürdüren adli muhasebecilik mesleği denetim mekanizmasının aksaklıklarından kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılması adına ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, gelişmiş finansal piyasalara sahip ülkelerde hayati önem arz eden adli muhasebecilik mesleğinin, Kayseri ilindeki meslek mensupları arasındaki farkındalığı ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca adli muhasebecilik mesleğinin ülkemizdeki şu anki durumunun, meslekten beklenti düzeyinin ve adli muhasebecilerde olması gereken bilgi ve yetenek düzeylerinin önemi ile yeterliliğinin, Kayseri'de faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının bakış açısından saptanması amaçlanmıştır. Anket yöntemi ile veri elde edilen çalışmada Kayseri ilinde faaliyet gösteren 317 meslek mensubuna bu anket e-posta aracılığıyla uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz yapılmış ve Kayseri ilinde adli muhasebe konusunda farkındalığın çok düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, çalışmada kullanılan ölçütler arasında katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılıklar olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The innovations brought by the developing technology and technology have enabled the trade to be made much easier and faster all over the world. However, the financial transactions in this global trade network have become more complex. As a result, complexity has created an environment in which cheating, and corruption can be made easier. The emergence of forensic accounting was at this point when the auditing systems and the accounting methods used were incapable in the face of irregularities. Forensic accounting, combining the principles of accounting and law as a new field, seeks to solve the financial problems. Persons performing this profession are called as judicial accountants. Their duties include litigation support, expert expertise, fraud and oversight of illegal proceedings. The forensic accounting profession, which continues to be legally established in developed countries, has emerged in order to eliminate the problems arising from the disruption of the audit mechanism. In this study, it is tried to measure the awareness of the forensic accounting profession which is vital in countries with advanced financial markets among the professionals in Kayseri province. In addition, the current situation in our country, the level of professional expectations and the level of knowledge and skills that should be in forensic accountants with the importance and adequacy of the professional accountants working in Kayseri is aimed to determine from the point of view. The data obtained by the survey method were applied to 317 professional members working in the province of Kayseri via e-mail. The data were analyzed by SPSS 22 package program and it is concluded that the awareness of forensic accounting in Kayseri is very low. In addition, it was observed that there were differences between the criteria used in the study according to the demographic characteristics of the participants.