Adli muhasebecilik mesleği ve Kayseri'deki meslek mensuplarının adli muhasebecilik algısı üzerine bir araştırma
Forensic accountancy profession and a research on perceptions of forensic accountants in Kayseri
  1. Tez No: 592528
  2. Yazar: CEYHAN ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZE ESMERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Adli Muhasebe Mesleği, Hata, Hile, Hile Denetçiliği, Dava Destek Danışmanlığı, Uzman Tanıklık, Forensic Accounting, Forensic Accounting Profession, Error, Cheating, Fraud Auditing, Case Assistance Counseling, Expert Testimony
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Küresel değişimler hayatın tüm alanları gibi işletme faaliyetlerini de etkileyerek bir takım değişimlere neden olmuştur. Bu değişimler beraberinde yeni meslekler ortaya çıkarmıştır. Adli muhasebe mesleği bu yeni mesleklerden birisi olarak ele alınsa da eskiden beri var olan bir meslektir. Başlangıçta muhasebecilik mesleğinin konusunu muhasebe hizmetlerinin yanında uzman tanıklık hizmetleri de oluşturmaktaydı. Muhasebeciler zamanla hukuki hizmetleri azaltarak daha çok muhasebe hizmetleri vermişlerdir. Bu bağlamda adli muhasebe mesleğinin, köklerine dönüş yaptığı söylenebilir. Adli muhasebeciliği; adli olaylarda muhasebe, hukuk, denetim ve araştırma tekniklerinden istifade ederek olayları çözüme kavuşturan bilim dalı şeklinde ifade etmek mümkündür. Mahkemeye intikal etmiş muhasebe davalarına bakan kişilere de adli muhasebeci denilmektedir. Bu çalışmada, dünyada uygulama alanı bulan fakat ülkemizde henüz uygulaması olmayan adli muhasebe ve adli muhasebe mesleği açıklanarak dünyada ve ülkemizde adli muhasebenin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verilmiş ve adli muhasebenin önemi vurgulanmıştır. Ayrıca adli muhasebenin faaliyet alanları olan“hile denetçiliği”,“dava destek danışmanlığı”ve“uzman tanıklık”kavramları açıklanmıştır. Son olarak Kayseri ilindeki meslek mensuplarına yönelik anket çalışması yapılmıştır. Ankette yer alan sorular ile muhasebe meslek mensuplarının adli muhasebe konusuyla ilgili görüşleri değerlendirilerek algıları ölçülmeye çalışılmıştır. Ankete katılan muhasebe meslek mensupları ülkemizde adli muhasebeciliğin uygulanabilmesi için alt yapının yetersiz olduğunu ve eğitim ve seminerlerle adli muhasebecilik mesleğine farkındalık yaratılabileceğini ifade etmişlerdir. Ayrıca bu mesleğin kurumsal kimlik kazanabilmesi için yasalarla desteklenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Global changes have affected the business activities as well as all other areas of life and caused many changes. New professions have emerged according to these changes. Although the forensic accountancy profession is considered as one of these new professions, in fact it is a profession that has existed in the past. In the beginning, the subject of the accountancy profession was not only accounting services but also expert testimony services. Accountants have reduced their legal services over time to provide more accounting services. In this context, it can be said that the forensic accounting profession has returned to its roots. It is possible to describe Forensic accounting as a discipline which solves the cases by benefiting from accounting, law, auditing and research techniques in judicial incidents. Those who are involved in court cases about accoutancy are called forensic accountants. In this study, the forensic accounting and forensic accounting profession which is found to be a field of application in the world but which is not yet applied in our country is explained and information about the historical development of forensic accounting in the world and in our country is given and the importance of forensic accounting is emphasized. In addition, the concepts of“fraud auditing”,“case assistance counseling”and“expert testimony”are explained. Finally, a survey was conducted for the members of the profession in Kayseri. Through the questions in the survey, the perceptions of professionals on forensic accounting were evaluated and their perceptions were measured. Accounting professionals who participated in the survey stated that the infrastructure for the implementation of forensic accounting in our country is insufficient and with proper training acvtivities and seminars awareness can be created about forensic accounting profession. They also stated that this profession should be supported by legal regulations in order to gain corporate identity.