Eser düzeydeki brown ht boyarmaddenin ayrılması ve zenginleştirilmesi için yeni bir yaklaşım
A new approach for separation and preconcentration of trace brown ht dyestuff
  1. Tez No: 571236
  2. Yazar: SEMANUR DERYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Derin ötektik çözücüler, Brown HT, UV-VIS spektrometre, mikroekstraksiyon, Deep eutectic solvents, Brown HT, UV-VIS spectrometer, microextraction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında yapay idrar ve bazı doğal su numunelerinde Brown HT boyar maddenin ayrılması ve zenginleştirilmesinde derin ötektik çözücü (DES) ile sıvı faz mikroekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde dekanoik asit, tetrabütil amonyum bromür (TBAB) den oluşan derin ötektik çözücü kullanılmıştır. Ekstraksiyon işlemi sonrası analit derişimleri UV-VIS spektrometresi ile tayin edilmiştir. Brown HT ekstraksiyon verimi üzerine etkili olan derin ötektik çözücü türü ve hacmi, pH, tetrahidrofuran (THF) hacmi, ultrasonik banyo süresi, santrifüj süresi, örnek hacmi gibi analitik parametreler optimize edilmiştir. Önerilen yöntemin doğruluğu çeşitli örnekler üzerine yapılan ekleme-geri kazanma çalışmaları ile kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, liquid phase microextraction method with deep eutectic solvent (DES) has been developed in the separation and preconcentration of Brown HT dyestuff in artificial urine and some natural water samples. In this method, a deep eutectic solvent consisting of decanoic acid and tetrabutylammonium bromide (TBAB) was used. After extraction, analyte concentrations were determined by UV-VIS spectrometry. The analytical parameters effective on extraction efficiency of Brown HT such as pH, volume of tetrahydrofuran (THF), ultrasonic bath time, centrifugation time, sample volume, and deep eutectic solvent type were optimized. The accuracy of the proposed method has been checked by addition and recovery on various samples.