Elektrolitik yöntemle çinko kaplanan çeliklerin korozyon dayanımının incelenmesi
The investigation of corrosion resistance of steels coated by electroplating methode
  1. Tez No: 571282
  2. Yazar: MUSTAFA MAŞLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrolitik Çinko Kaplama, Korozyon, Korozyon hızı, Pasivasyo, Electrolytic Zinc Plated, Corrosion, Corrosion rate, Passivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Korozyonu“azaltmak”ve“kontrol altına”almak için yüksek oranda direnç ve iyi mekanik özelliklere sahip çinko esaslı elektrogalvaniz kaplamalar otomobil ve çelik endüstrisinde gittikçe artan bir ilgi ile kullanılmaktadır. Bu çalışmada, farklı kalınlıkta elektrolitik çinko kaplama yapılmış otomat SAE 1212 ve yay SAE 1080 çeliğinin sulu ortamdaki korozyonu elektrokimyasal yöntemler kullanılarak araştırıldı. Bu yöntemler sırasıyla potansiyel–zaman değişimi, AC empedans ve akım–potansiyel eğrileri alınarak yapıldı. Akım-potansiyel eğrilerinden yola çıkarak korozyon potansiyeli (Ekor), korozyon akımı (ikor) ve diğer korozyon parametreleri belirlendi. Çelik numunelere siyanürlü banyoda iki farklı işlem süresi uygulayarak bazik siyanürlü çinko kaplama banyosunda sırayla 10 µm ve 20 µm kalınlıkta kaplama yapıldı. Bu kaplamadan sonra numuneler, %20 CrO3 + %3 H2SO4 + %3 HNO3 çözeltisine 60 saniye daldırılarak pasivasyon uygulandı. Kaplanmış çelik numunelerin sulu ortamda akım-potansiyel eğrileri alındıktan sonra yüzeydeki bileşiminin değişimi SEM/EDX analizleri yapılarak örneklerin korozyonu aydınlatılmaya çalışılmıştır. Kaplanmış çelik örneklerin sulu ortamdaki korozyon hızları üç farklı yöntemle tespit edilmiştir. Sonuç olarak 20 µm çinko kaplı çeliklere pasivasyon işlemi uygulandıktan sonra korozyon, nötr ortamda yay çeliği için % 68, SAE 1112 çeliği için % 96 gibi çok önemli bir oranda önlediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the automobile and steel industry, zinc-based electro-galvanized coatings have an increasing interest as they have excellent resistance to corrosion and mechanical properties. In this study, the corrosion behaviour of free cutting SAE 1212 steel and spring SAE 1080 steel in different thickness of electrolytic zinc plating was investigated using electrochemical methods. In these methods, potential ve time change, AC impedance and current – potential curves were taken into account respectively. Corrosion potential (Ecor), corrosion current (icor) and other corrosion parameters were determined from current-potential curves. Steel samples coated in cyanide baths were obtained in thicknesses of 10 µm and 20 µm. Two different processing times were used for this. After this coating, samples were passivated by immersion in solution % 20 CrO3 +% 3 H2S04 + % 3 HNO3 for 60 seconds. After the current-potential curves of the coated steel samples were taken in aqueous medium, the change in the composition of the surface was investigated by SEM / EDX and XRD analyzes. The corrosion behaviour and corrosion rates of coated steel samples in aqueous medium were determined by three different methods. As a result, it was shown that the corrosion of 20 µm zinc coated spring and SAE 1212 steels samples in neutral environment decreased by 68 % and by 96 % respectivly after the passivation process.