Kamulaştırmadan vazgeçme ve geri alma
Discontinuation and recovery from exposure
  1. Tez No: 571307
  2. Yazar: MERVE TEKEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamulaştırma, Vazgeçme, Geri Alma Hakkı
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kamulaştırma özel mülkiyete zorla el koyma uygulaması olarak kamu yararı ve kamu hizmeti temeline dayanır. Bu temellerin ortadan kalkması kamulaştırma işleminin özünü ortadan kaldırır. İdarenin kamulaştırma işleminden tek taraflı veya anlaşarak vazgeçmesi taşınmaza ihtiyacı kalmaması hususuna bağlı olup eski malikin taşınmazını geri alması ise kamulaştırmaya konu olan taşınmazda kamunun yararı amacıyla işlem veya tesisat yapılmaması veyahut kamu yararı amacında farklı bir hizmete tahsis edilmemesine bağlıdır. Kısaca kamu yararının ortadan kalmasına bağlıdır. Çalışmamızda kamulaştırma uygulaması genel hatlarıyla anlatılmaya çalışılmış olup, vazgeçme ve geri alma hakkını açıklamaya yönelik olarak, teorik bilginin yanı sıra uygulamadan örnekler verilmektedir. Yargı kararları, bunların değerlendirilmesi ve ortaya çıkan hak ihlalleri ışığında konular açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Expropriation is based on public interest and public service as a practice of confiscation of private property. The disappearance of these foundations eliminates the significance of the expropriation process. The unilateral or uncontested renounce of the administration to give up the expropriation process depends on the fact that there is no need for the immovable propety and the reclaim of the immovable propety by the former owner depends on the fact that the ımmovable subject to expropriation is not allocated to a different service for the benefit of the public. It briefly depends on the elimination of the public interest. In our study, the expropriation application is explained in general terms, and practical examples are given in addition to theoretical knowledge in order to explain the right to reclaim and give up. Issues were tried to be explain in the light of judicial decisions, their evaluation and abuse of rights. Keys Words: Expropriation, Withdrwal, Reclaim Right.