Ordu ilinde tehlikeli atık yönetiminin incelenmesi
Investigation of hazardous waste mangement in Ordu
  1. Tez No: 571337
  2. Yazar: MEHTAP VARLIK BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN GAMZE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tehlikeli Atık, Tehlikeli Atık Yönetimi, Ordu, Hazardous waste, Hazardous waste management, Ordu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi, insanoğlunun yaşam düzeyinin yükselmesini sağlarken, doğal dengelerin giderek bozulmasına da yol açmaktadır. Tüketim ve üretim preseslerinin değişmesi, kimyasal madde kullanımında artışlara neden olduğu için tehlikeli atık miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Sözkonusu kimyasal ve tehlikeli atıkların bertarafı çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Tehlikeli atık miktarında her yıl artan bu yükseliş, etkin ve akılcı bir yönetimin oluşturulmasını gerekli kılmaktadır. Tehlikeli atığın kaynağında azaltılması, özelliğine göre ayrılması, toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertarafı ve bertaraf işlemleri sonrası kontrolü tehlikeli atığın yönetimini oluşturmaktadır. Ülkemizde, pek çok ilde tehlikeli katı atık yönetimi konusunda çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmada, Ordu İlinde tehlikeli atıkların miktar ve türleri incelenmiş ve tehlikeli atık yönetimi araştırılmıştır. Tehlikeli atık yönetiminde karşılaşılan sorunlar belirlenerek, sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Ordu İlinde tehlikeli atıklar için, güvenilebilir bir atık envanteri oluşturulamaması, kurumsal kapasitenin yetersiz olması, üreticilerin yeterince bilgilendirilmemesi, geri kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinin bulunmaması, atıkların yasal olmayan şekilde gelişigüzel alıcı ortama bırakılması gibi sorunlar; tehlikeli atık yönetiminin etkili bir şekilde yönetilememesinin önünde büyük bir engel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology, while maintaining the level of life of human beings, also causes the natural balances to gradually deteriorate. The change in consumption and production actions causes increases in the use of chemicals, leading to a rise in the amount of hazardous waste. The disposal of such chemical and hazardous wastes pose risks to the environment and human health. The increase in the amount of hazardous waste makes it necessary to establish effective and rational management. All operations from hazardous waste source to decommissioning such as separation at source, collection, transport, temporary or intermediate storage, recycling, transport, disposal and management of the hazardous waste. In Turkey, there are various problems in hazardous solid waste management. In this study, examined the amount and types of hazardous waste management and hazardous waste have been investigated of Ordu city. Hazardous waste management problems, determining solutions to problems have been introduced. Ordu city for hazardous waste in the province, unable to build a waste inventory that can be trusted, that does not receive enough information from the manufacturers in case of lack of institutional capacity, recovery, recycling, and the lack of disposal facilities, the release of waste into the receiving environment in a haphazard way such as illegal issues; hazardous waste management in an effective manner that you can't in front of a large managed.