CAD/CAM blokların eroze dentin dokusuna olan bağlantı dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of shear bond strength of CAD/ CAM blocks to eroded dentin
  1. Tez No: 571403
  2. Yazar: PINAR NAİBOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SERİN KALAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: erozyon, CAD/CAM blok, Lava Ultimate, Vita Enamic, Vita Suprinity, RelyX U200 Automix, Multilink N, makaslama bağlanma dayanımı, erosion, CAD/CAM block, Lava Ultimate, Vita Enamic, Vita Suprinity, RelyX U200 Automix, Multilink N, shear bond strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada intrinsik gastrik erozyonu taklit etmek için HCI ile erozyon, ardından abrazyon prosedürü uygulanan dentin örneklerine güncel CAD/CAM bloklar iki ayrı rezin simanla yapıştırılıp bağlantı dayanımının değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma için 180 adet gömülü üçüncü büyük azı dişi her grupta 90 diş olacak şekilde 2 gruba ayrıldı. İlk grupta düz dentin yüzeyleri hazırlandı (kontrol). İkinci grupta düz hazırlanan dentin yüzeylerine erozyon-abrazyon prosedürü uygulandı. Dentin örneklerine pH'sı 2 olan 0.01 M hidroklorik asit 2 dakika süre ile uygulandı ve sonrasında diş fırçası ile abrazyon prosedürü gerçekleştirildi. Bu prosedür 3 kez tekrar edildi. Her iki gruptaki örnekler 6 alt gruba ayrıldı (n=15). Lava Ultimate, Vita Enamic, Vita Suprinity CAD/CAM bloklar sağlam ve eroze dentin yüzeylerine RelyX U200 Automix ve Multilink N rezin simanlarıyla yapıştırıldı (3x3x3 mm). 24 saat 37°C'de nemli ortamda bekletilen örneklere başlık hızı 0.5 mm/dk olan universal test cihazı ile makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı. Kopan örnek yüzeyleri stereo mikroskop ile analiz edildi. Makaslama bağlanma dayanımı verileri (MPa) 3-yönlü ANOVA testi ve Bonferroni düzeltmesi ile analiz edildi. Sağlam dentin eroze dentinden daha yüksek makaslama bağlanma dayanımı gösterdi. Lava Ultimate blok RelyX U200 Automix simanı ile birlikte kullanıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edildi. Multilink N, RelyX U200 Automix'den istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek makaslama bağlanma dayanımı gösterdi. Yapıştırma stratejisine bakılmaksızın Vita Suprinity ve Vita Enamic bloklar Lava Ultimate'den daha yüksek makaslama bağlama dayanımı gösterdi. Bloklar arasındaki anlamlı fark sağlam dentin ve Multilink N simanı kullanıldığında elde edildi. Erozyon dentin dokusunda bağlanma dayanımını olumsuz yönde etkiledi. Eroze dentine CAD/CAM materyallerin bağlantısı self-etch rezin siman kullanıldığında self- adeziv rezin simana göre daha başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate shear bond strength of current CAD / CAM blocks to sound and erosive dentine tissues with two different resin cements. For this study, 180 human third molars were divided into two groups of 90 teeth each. In the first group, flat dentin surfaces were prepared (control). In the second group, the erosion-abrasion procedure was applied to the flat dentine surfaces. In order to mimic intrinsic gastric erosion, erosion procedure was performed with HCl. 0.01 M hydrochloric acid pH 2 was applied to dentin samples for 2 minutes and then abrasion procedure was performed with toothbrush. This procedure was repeated 3 times. Specimens in both groups were divided into 6 subgroups (n=15). Lava Ultimate, Vita Enamic, Vita Suprinity CAD / CAM blocks were bonded to sound and eroded dentin surfaces with RelyX U200 Automix and Multilink N resin cements (3x3x3 mm). After 24 hours of storage in %100 relative humidity at 37°C, specimens were subjected to shear bond strength test in a universal testing machine at a crosshead speed of 0.5 mm/min. The sample surfaces were analyzed by stereo microscope. Shear bond strength data (MPa) were analyzed with 3-way ANOVA and Bonferroni correction. The sound dentin showed higher shear bond strength than the eroded dentin. A statistically significant difference was obtained when the Lava Ultimate block was used in combination with the RelyX U200 Automix cement. Multilink N showed statistically significant higher shear bond strength than the RelyX U200 Automix. Regardless of the luting strategy, the Vita Suprinity and Vita Enamic blocks showed higher shear bond strength than Lava Ultimate, a significant difference between the blocks were obtained in the group that used Multilink N resin in sound dentin. Erosion negatively affected the bond strength of CAD/CAM blocks to dentin tissue. The bond strength of CAD / CAM materials to eroded dentine was found to be more successful than self-adhesive resin cement when self-etch resin cement was used.